bezár
 

építészet

2012. 02. 26.
Felhőkarcolók árnyékolják a jövőben Sanghaj történelmi városrészét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyökeresen megváltozik az évtized végére a kelet-kínai Sanghaj városának "Duna-partja", a város egyik jelképének számító ikonikus Bund, a városvezetés által jóváhagyott építkezések eredményeként.

prae.hu

A ma 23 milliós Sanghajt kettészelő Huangpu folyó nyugati partjának belvárosi szakaszán, a Bundon csaknem félszáz híres, 19. század végi, 20. század eleji épület sorakozik. A Bund ad otthont például az 1921-ben épült, valaha Ázsia legszebb épületének kikiáltott sanghaji HSBC Banknak, a városi vámház épületének vagy a hírességeket, így például az egykoron Charlie Chaplint is vendégül látó Peace Hotelnek.

A múlt századi európai hangulatot azonban nemsokára 136-215 méter magas felhőkarcolók bontják majd meg, melyek a Bund déli részén épülnek. A történelmi épületeknél kétszeres-háromszoros magasságú, óriás papírtömbökre emlékeztető, vékony, lapszerű épületek elkészültük után hoteleknek és irodáknak adnak otthont.

A kivitelező, a pekingi SOHO China az építkezés tervének tavaly nyári bejelentése után közvélemény-kutatást végeztetett, melyből kiderült: a sanghaji lakosok 80 százalékának nem nyerte el tetszését az újítás. A válaszadók többsége túlságosan magasnak tartja az épületeket, amelyek nem illenek bele a híres partszakasz házainak sorába, s jelentősen rontják annak hangulatát. A SOHO China a kritikákra válaszul úgy fogalmazott: a tervet a város vezetése elfogadta, ezek után az esetleges változtatások "már a tervezőt sértenék". A vitában többen is pártfogásukba vették a terveket, mondván Sanghaj városa mindig is az újítások színtere volt. Mások szerint az lenne abszurd, ha az 1900-as évek hangulatában próbálnának a 22 ezer négyzetméteres telken építkezni. A munkálatok tavaly nyáron elkezdődtek, befejezésük 2014-re várható.

Nem a déli a Bund egyetlen szakasza, mely változóban van. A parti sétánytól és a leghíresebb épületektől északra fekvő területen már 2007-ben elkezdődött az átalakítás. Az északi Bund területén egy "lendületes új városközpont" létrehozása folyik, itt kap helyet az elsőnek futurisztikusnak tűnő, vízcsepp formájú sanghaji hajókikötő, valamint nemzetközi megfelelőjének élénk színekben pompázó épületegyüttese, melyek - a déli átalakításokhoz hasonlóan - megosztják a lakosok véleményét. A kikötővel működési gondokkal is küzd, a környező alacsony hidak és a gyakran sekély vízállás miatt ugyanis több hajó nem tudja igénybe venni annak szolgáltatásait. A színkavalkáddal szolgáló komplexumhoz egy 320 méteres felhőkarcoló is járul, a Fehér Magnólia Pláza, mely a déli part új felhőkarcolóinál is magasabb lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés