bezár
 

irodalom

2012. 02. 26.
Elhunyt Szeli István irodalomtudós Újvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 91. évében szombaton Újvidéken elhunyt Szeli István akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, kritikus, a vajdasági magyar irodalmi és tudományos élet kiemelkedő egyénisége – írja a VajdaságMa hírportál.

prae.hu

Szeli István 1921-ben született Zentán, Budapesten végezte egyetemen tanulmányait, majd szülővárosában volt középiskolai tanár. Az újvidéki egyetemen 1959-ben létesített magyar irodalmi és nyelvi tanszékének tanára lett, 1969-ben az ő vezetésével alakult meg az újvidéki Hungarológiai Intézet, s az ő szerkesztésében jelent meg a Hungarológiai Közlemények című folyóirat.

Tagja volt az 1979-ben szervezett Vajdasági Tudományos Akadémiának is. Mint tudományszervező, nagy szerepet játszott abban, hogy a hetvenes években fejlődésnek indultak a jugoszláviai magyar irodalommal, folklórral és művelődéstörténettel foglalkozó kutatások. Irodalomtörténészként elsősorban a vajdasági magyar irodalom hagyományaival és történetével, illetve a magyar-délszláv kulturális kapcsolatokkal foglalkozott.

Számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el munkásságát. A Magyar Írószövetség életműdíját 1987-ben kapta meg, a Magyar Népköztársaság Csillagrendje kitüntetést, a Bethlen Gábor-díjat, valamint a Vuk Karadzic-díjat 1989-ben vehette át. Zenta városától a Pro Urbe díjat 1997-ben, és a Péterfi Vilma-díjat 2004-ben kapta meg.

Temetése hétfőn, február 27-én lesz szülővárosában, Zentán az alsóvárosi temetőben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés