bezár
 

art&design

2012. 02. 26.
Modern kiállítóhellyé válik a MűvészetMalom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan a közönség is birtokba veheti a az új szárnnyal bővült és korszerűsített MűvészetMalmot (MM), az épületét a kivitelezők már átadták a városnak. A tavasszal újranyíló szentendrei kulturális intézmény nemcsak megszépült, de művészeti koncepciójában is megújul: a jövőben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) látja el a szakmai irányítást - mondta el az MTI-nek Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató.

prae.hu

Az öt évre szóló együttműködés keretében a megyei múzeumigazgatóság készíti el a kiállítási terveket a város jóváhagyásával, és látja el a Szentendre tulajdonában álló intézmény üzemeltetését és a vagyongazdálkodást - ismertette az újszerűnek számító konstrukciót az igazgató.

A PMMI a színvonalas működtetéshez szükséges többletet nyújtja, és a szakmaiságon van a hangsúly, hiszen a város nem takarít meg ezzel pénzt. A régóta működő, sikeres megyei múzeumigazgatóság a maga szakembereivel, infrastruktúrájával és pályázati potenciáljával biztos hátteret tud nyújtani a kiemelkedő szintű működéshez, és a megállapodás előnyeit a képviselő-testület is elismerte, amikor egyhangúlag döntött a MűvészetMalom vagyonkezelésbe adásáról - fogalmazott Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

"Természetesen a város érdekeire is figyelemmel kell lenni, és joggal várják el tőlünk a szentendreiség megjelenítését, azoknak az értékeknek a felvonultatását, amelyet Szentendre a 20. és a 21. század magyar képző- és iparművészetében jelent" - hangoztatta.

Mint az igazgató elmondta, a 2012-es kiállítási terv is tükrözi azt a szentendrei elköteleződést, ami a MűvészetMalom kapcsán megfogalmazódott, "ezeket mi beépítettük, és a további kiállításokat is igyekeztünk úgy fölépíteni, hogy erősítsük ezeket az értékeket". A közös munka részeként a Malomban folytatja tevékenységét a PMMI által működtetett Szentendrei Grafikai Műhely, amely most is a kortárs művészet fontos centruma.

Az igazgató a MűvészetMalom jövőbeli szerepéről szólva úgy fogalmazott: a cél, hogy minél befogadóbbá tegyék a képzőművészeti kiállítások tekintetében, ugyanakkor nagyon szigorúan törekednek a színvonal és a minőség megőrzésére. "Ennek az intézménynek csak akkor van létjogosultsága, ha minőségben a maximumot képviseli." Az új szárnnyal gazdagodott és 21. századi kiállítóhellyé vált MűvészetMalom a korábbi 700 négyzetméterről 900 négyzetméteresre bővült, ami az épületet a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ mellé pozícionálná. "Ehhez azonban hiányzik az anyagi erő, ugyanakkor az az érték, amely Szentendrén létrejött, vetekszik bármelyik magyar nagyvárosnak a képzőművészeti múltjával és jelenével, sőt néhány esetben meg is haladja azt."

A művészeti koncepcióval kapcsolatban a múzeumigazgatóság vezetője megjegyezte: nem lesznek csak és kizárólag szentendrei kiállítások, mert meg kell mutatni azt a magyar és európai kontextust is, amelyben ezek az alkotások létrejöttek, és amiben ezek az alkotók kifejtik a tevékenységüket.

Az új intézményben természetesen megtalálhatók azok a "részlegek" is, amelyek egy korszerű múzeumnak ma már elengedhetetlen "kellékei", így lesz műtárgybolt, és lesznek agorák, találkozóhelyek is, amelyek lehetővé teszik, hogy a látogatók számára egy kiállítás valóban élő, organikus legyen. A tetőrészben kialakított kávézó ugyanolyan fontos része a kiállítóhelynek, mint a megszépült belső udvar, amely széles bejáratával teremt közvetlen kapcsolatot a várossal.

A MűvészetMalom szeretne meghatározó intézmény lenni, és az öt évre szóló megállapodásnak köszönhetően hosszabb távra lehet tervezni - hangsúlyozta Kálnoki-Gyöngyössy Márton, kiemelve: ehhez az új típusú együttműködéshez kellett az is, hogy a PMMI és a város viszonya kiemelkedően jó legyen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés