bezár
 

színház

2012. 02. 25.
Sztárszobrász tervezte borospince Umbriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Köztéri szobor helyett borospincét alkotott Arnaldo Pomodoro, az egyik legjelentősebbnek tartott kortárs olasz szobrászművész. A még felavatás előtt álló umbriai művészpince már tele van a legjobb itáliai borokkal.

Szkéné színház

"Ez az első alkotásom, melynek belsejében sétálhatok, beszélgethetek és ihatok is" - mondta az olasz sajtónak az olasz és külföldi városok terein és intézményeiben kiállított műveiről, mindenekelőtt óriási bronzgömbjeiről ismert Arnaldo Pomodoro.

A 85 éves olasz szobrász Carapacénak (Páncélnak) nevezte el az általa a Tenuta Castelbuono nevű umbriai birtok közepére tervezett és leginkább teknősbékapáncélra emlékeztető borospincét. Pomodoro elmondta, most is azért választotta a gömbölyű formát, mivel nem akarta megtörni az umbriai dombok lágy ívét. "Ez a táj a reneszánsz festményekre emlékeztet. A teknősbékára is gondoltam, amely a stabilitás és a hosszú élet jelképe" - tette hozzá.

Az újságoknak nyilatkozó műkritikusok szerint Pomodoro épülete "olyan mint egy megtépázott űrhajó, dombnagyságú réz és fa gömb, mezopotámiai piramis, kilométerekről látható vöröslő test". A pince belső faszerkezetéhez a szobrász a Dolomitok vidékéről hívott ácsokat.

A szobrász alkotta pincét Matteo Lunelli, az ugyanezt a nevet viselő borászat elnöke rendelte meg. "Ahelyett, hogy műalkotást vásároltunk volna és azt állítottuk volna ki a pincénkben, a pincéből alkottunk műtárgyat" - fogalmazott.

A Pomodoro-borospince hivatalos avatása június 16-án lesz, de a világ legelső művészpincéje már megtelt a tavalyi szüret hordóival. A Tenuta Castelbuono harminc hektárján Sagrantino és Sangiovese szőlőtőkék sorakoznak.

Az extravagáns borospincéről a La Repubblica című olasz lap milánói kiadás közölt fotókat a honlapján.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés