bezár
 

színház

2012. 02. 25.
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vendégjátékra érkezik Budapestre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház: a társulat Éljen a szerelem! és Béres Márta One-girl show című előadása március 8-án és 9-én látható a budapesti József Attila Színházban.

Szkéné színház

Az Éljen a szerelem! című produkció az Osztrák-Magyar Monarchia végóráinak korába viszi vissza a nézőt, főhajtás a színészóriások előtt, nosztalgikus álomkép az operettekről és a régi Szabadkáról. Tolnai Szabolcs színpadra álmodott filmjében Milos Crnjanski drámaszövege, Rilke versei és Csáth Géza novellái a Csárdáskirálynő dallamaival keverednek.

Urbán András One-girl show című produkciója Béres Márta szólóelőadása, amely a vajdasági színésznő életének mozaikképeit tárja a néző elé.

Urbán András rendező-igazgató az MTI-nek elmondta: a színháznak, amelyet 2006 óta vezet, azelőtt nem is volt társulata, jelenleg öt színész a tagja, az igazgató mellett vendégrendezők állítják színpadra az előadásokat.

Az igazgató arról beszélt, hogy folyamatos műhelymunkával a kis társulattal sajátos színházi nyelvet alakítanak ki. Évente 2-3 vendégrendező dolgozik a színházban, amelynek összesen 16 alkalmazottja van. Mivel Szabadkán működik másik magyar színház is, a Kosztolányi Dezső Színház a város művészszínháza lehet.

"Nem kommersz beállítottságú színház vagyunk, azt keressük, hogyan lehet a színház továbbra is élő, folyamatos kapcsolatban a közönséggel, úgy, hogy ez ne csak szórakoztató előadásokat jelentsen" - fogalmazott. A színház jelen van az egykori Jugoszlávia területén és Magyarországon is rendszeresen játszanak.

A Kosztolányi Dezső Színháznak 2006-tól van állandó játszóhelye is, két éve pedig az egykori Lifka Sándor mozi felújított épületében talált otthonra a társulat. A 96 férőhelyes színházteremben játszó színház negyedik éve rendezi meg novemberben a Desiré Central Station elnevezésű fesztivált, amely minden évben a kortárs színházi élet egyik izgalmas eseménye.

Urbán András elmondta: a színház évente minimum négy bemutatót tart, havonta általában nyolc előadást játszanak színházukban, emellett máshol is fellép a társulat. Ez kis csapat, kis költségvetéssel, ugyanakkor nagy kőszínházakra jellemző mennyiségű előadással - mutatott rá az igazgató.

Szólt arról, hogy az idén sok bemutatójuk lesz, jelenleg Mezei Kinga dolgozik Az eredeti Hamlet című átdolgozáson, amelynek premierjét március 6-án tartják. Ezt követően a zágrábi Borut Separovic rendez a színházban, Fassbinder Vér a macska nyakán című darabja kapcsán a demokrácia kérdéskörével foglalkozik a társulat. Vinnai András a színház számára készülő, A látó munkacímű darabját pedig Keszég László állítja színpadra.

Urbán András beszélt a színház Pass-port elnevezésű projektjéről is, amely európai uniós támogatásból, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A szegedi MASZK Egyesülettel közösen három előadást készítenek: két külön társulat két produkciót hoz létre - az egyik a vajdasági/szerbiai életről, a másik a magyarországiról -, végül a kettőből születik meg a sorozat harmadik darabja. A bemutatókat május 20-án, július 20-án és szeptember 20-án tartják.

A színház igazgatója elmondta: Tolnai Szabolcs Éljen a szerelem! című előadását mindenképpen szerették volna Budapesten eljátszani, nemcsak azért, mert látványos, izgalmas produkció, hanem azért is, mert olyan színházi miliőhöz kötődik, amely egyértelműen a magyar múlthoz tartozik. Másrészt olyan előadás, amely nem szokásos magyar színházi esztétikumot és dramaturgiát képvisel.

Urbán András a színház meghatározó előadásai között szólt az Éljen a szerelem! és a Béres Márta One-girl show mellett a Dogs and drugs, valamint az Urbi et orbi című produkcióról, továbbá Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa című művéből készült előadásról és az Olivera Dordevic rendezte Terápia című darabról, amely 50. előadásához érkezett.

Mint mondta, befogadó intézményként is működnek, a magyar független színházak nagy része folyamatosan jelen van a Kosztolányi Dezső Színházban. A jövő hónapban például a Tünet Együttest és a Közép-Európa Táncszínházat is láthatja a szabadkai közönség.

"Nem tokosodtunk be egy színházi receptbe" - fogalmazott, hozzátéve, hogy arra törekszik, és úgy dolgoznak náluk a vendégművészek is, hogy ne egy rendezői receptet hozzanak létre, amely működik egy ideig, aztán kifullad, hanem egészségesen próbálnak viszonyulni a színházhoz, a közönséghez, a szűkebb és tágabb közegükhöz.

Tolnai Szabolcs rendező szólt arról, hogy a színház előadásaira sokszor nehéz bejutni, annyira tele van a nézőtér. Szerbiában ez a vidéki magyar kisszínház komoly szakmai eredményeket mutat fel, elismert helynek számít országos szinten is, jó lenne, ha Magyarországon is jobban megismernék - mondta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés