bezár
 

irodalom

2012. 02. 24.
Megújult a szárszói József Attila Emlékmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra megnyitotta kapuját a 60 millió forintból uniós támogatással megújult balatonszárszói József Attila Emlékház az egykori Horváth-panzióban, ahol a költészet napján, majd májustól lesz látható a költő életét bemutató állandó kiállítás - jelentették be a kiállítás megnyitóján pénteken.

prae.hu

Nem mindennapi fejlesztés és beruházás a József Attila Emlékmúzeum korszerűsítése, amely által nemcsak a Dél-Balaton vagy Somogy megye, hanem az egész ország jelentős értékkel gazdagodott - hangoztatta Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke a megnyitón.

A rendezvényre több nagyvárosból is érkeztek József Attila rajongók.
Az egykori Horváth-panzió és a kiállítás megújítására a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága által elnyert 48 millió forintos támogatásból valósították meg.

Az önerőhöz szükséges 12 millió forintot a helyi-, a megyei önkormányzat, valamint a múzeumok igazgatósága adta össze egyenlő arányban. A beruházás részeként elvégezték az épület teljes korszerűsítését és a kiállítás új kutatásokon alapuló szakmai megújítását.

Az emlékház nemcsak kiállítóhelyként kíván a jövőben funkcionálni, hanem múzeumpedagógiai rendezvények, olvasótáborok, rendhagyó irodalomórák helyszíneként és iskolai kirándulások részeként is.

Az emlékmúzeummá vált balatonszárszói házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila. Innen indult 1937 decemberében arra a sétára, melyről nem tért többé vissza, mert egy induló tehervonat halálra gázolta.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából és magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével. A tárlat eddig még nem publikált fotókat is bemutat. Az emlékhely a családdal érkezőknek olyan játékos, kreatív lehetőségeket is kínál, amely leköti a kisebb gyermekeket is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés