bezár
 

art&design

2012. 02. 24.
"Úgy érezte, szabadon él"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hímzett szöveges konyhai falvédő műfaját gondolja újra Pittmann Zsófi és Pittmann Marci péntek este nyíló "Úgy érezte, szabadon él" című kiállítása a budapesti Pintér Sonja Kortárs Galériában.

prae.hu

Pittmann Zsófi "kortárs falvédőivel" hét éve jelentkezett először kiállításon.
é
"Az ötlet az annak idején nagymamám konyhaasztala felett lógó falvédőkből jött. Gyerekfejjel csodálattal néztem ezeket a munkákat, amelyek bizonyos szempontból a képregény ősének tekinthetők" - mondta a képzőművész az MTI-nek.

Mint hozzáfűzte, elsősorban azt kutatja, milyen falvédőket hímeznének a mai asszonyok, ha ez a műfaj még divatos lenne. Korábbi munkáin a politikai reflexió (EU-csatlakozás) éppúgy megjelent, mint a mai slágerek alkotói (Zorán, Zámbó Jimmy, Deák Bill Gyula, Európa Kiadó), idézeteikkel.

"Most a Szolidaritás Egyesület keresett meg azzal, hogy dolgoznék-e női fogvatartottakkal. Öcsémmel, Marcival ezért megalkottunk egyfajta +fiktív népművészetet+: elképzeltünk, milyen hímzéseket készíthetnének a börtönben raboskodó asszonyok" - szólt legújabb projektjéről, amelynek címét a Beatrice Nagyvárosi farkas című dalából vették.

Pittmann Zsófi hozzátette: a közös munkával arra kívántak rámutatni, hogy a fogvatartottak is képesek a társadalmilag hasznos tevékenységre.

A Pintér Sonja Galériában huszonöt munka látható, ezek mindegyikén megjelenik valamilyen formában a bűn, a szabadság vagy a börtön tematikája. Feltűnnek olyan híres fogvatartottak, mint Faludy György vagy Leia hercegnő, de híres filmes (John Travolta és Samuel L. Jackson a Ponyvaregényből, Danny Trejo a Desperadóból) és valóságos bűnözők (Bonnie és Clyde, Matuska Szilveszter) is.

Pittmann Zsófi elmondása szerint a kalocsai börtönben raboskodó több mint húsz közreműködőből heten vállalták a nevüket és arcukat; róluk - kézimunkáikkal a kezükben - fotók is készültek, ezek a kiállításon is helyet kapnak.

A Pittmann testvérek kortárs falvédői március 3-ig tekinthetők meg a Falk Miksa utcai Pintér Sonja Kortárs Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés