bezár
 

irodalom

2012. 02. 24.
Párizsban átadták a Prix Hungarica díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy kortárs irodalmi kérdésekkel foglalkozó doktori disszertáció érdemelte ki az idei Prix Hungarica négyezer eurós jutalommal járó fődíját, a kétezer eurós különdíjat pedig egy, a kettős állampolgárság szlovákiai hatásairól írt szakdolgozat kapta - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Párizs Magyar Intézet (PMI).

prae.hu

Nyolcadik alkalommal jutalmazták a Magyarországgal foglalkozó legjobb francia egyetemi disszertációk szerzőit. A rangos zsűri által odaítélt elismerést Francois Nicoullaud volt budapesti francia nagykövet, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) Baráti Körének elnöke adta át a díjazottaknak.

A 2010-2011-es egyetemi évben megvédett pályamunkák közül a legjobbnak ítélt doktori disszertáció - Lucie Camposnak a Poitiers-i egyetemen írt munkája - A történelmi tudat válsága és kortárs fikciók (Kertész Imre, W.G. Sebald, J.M. Coetze) címet viseli.

A különdíjat Sophie Rauszer vehette át a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetemen megvédett szakdolgozatáért, amelynek a címe: A magyar állampolgárság kérdése Szlovákiában, az egyszerűsített honosításról szóló 2010. május 26-i magyar törvénymódosítás elemzése.

A Prix Hungaricát 2004-ben alapította a PMI Baráti Köre Magyarország európai uniós csatlakozásának alkalmából, hogy így keltse fel a francia hallgatók érdeklődését az ország iránt. A díjat olyan, a francia oktatási rendszerhez tartozó diákok érdemelhetik ki, akik Magyarországot választották kutatásuk témájául. A zsűri európai ügyekkel foglalkozó egyetemi oktatókból és újságírókból áll.

A díjat két francia szponzor, az Electricité de France (EDF) és a BNP Paribas csoporthoz tartozó Cardif cég támogatta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés