bezár
 

irodalom

2012. 02. 23.
Két évtized interjúi Krasznahorkai új könyvében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krasznahorkai László író kötetbe rendezte a vele készült interjúkat: a Nem kérdez, nem válaszol című könyvet pénteken este a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be.

prae.hu

A Magvető Kiadónál megjelent kötet bemutatójáról Krasznahorkai László az MTI-nek elmondta: az esten orvosaival fog beszélgetni.
"Könyveimben mindig kerültem a személyességet.

Mivel azonban a Nem kérdez, nem válaszol egy olyan válogatás, amely velem készült beszélgetéseket tartalmaz, nem lehet tagadni a kötet személyes jellegét" - fogalmazott az író az MTI-nek.

Mint megjegyezte, senki sem ismerheti őt jobban "belülről", mint az orvosai, akikkel az évek során a kapcsolat barátsággá változott, így természetesnek tűnt, hogy felkérje őket, segítsenek őt és így a kötetet bemutatni.

A könyv címéről Krasznahorkai László kifejtette: főként a játékosság vezérelte.

"Arra próbáltam rávilágítani, hogy itt olyan beszélgetéseknek a dokumentumait szerkesztettük Hafner Zoltánnal és Szegő Jánossal kötetbe, amelyeknek lényege nem a konkrét kérdésekben és válaszokban áll, hanem valami másban. Abban ugyanis, hogy a beválogatott esetekben valóban létrejött vagy létrejöhetett volna beszélgetés" - mutatott rá az író.

A 314 oldalas könyv az elmúlt húsz évben magyar és külföldi lapoknak adott interjúkból nyújt válogatást, a beszélgetésekben műhelytitkokról, keletkezéstörténeti érdekességekről olvashat az olvasó, de szóba kerül a hagyomány, az író keleti kultúrához való viszonya, valamint a válsággal, a sikerrel s Magyarország elmúlt húsz éves történetével kapcsolatos reflexiói is.

"A szerkesztőkkel együtt úgy gondoltam, egységes kötetet kell ezekből a szövegekből létrehozni. Minden ilyen beszélgetés induló pillanatában van egyfajta mesterkéltség, így nagyon nehéz őszintének lenni. Őszinteség nélkül azonban felesleges minden igyekezet. Akik részt vettek e beszélgetésekben, azok elsősorban nem arra voltak kíváncsiak, amit mondok, hanem arra, hogyan. Nem a tárgyuk, hanem a módjuk tette ezeket az interjúkat valódi találkozásokká" - jegyezte meg Krasznahorkai László.

Arra kérdésre, számára mi volt a legizgalmasabb a kötet szerkesztése során, az író azt felelte, nagyon érdekesnek találta, hogy ugyanazokra a kérdésekre mennyire különböző válaszokat adott öt-tíz-tizenöt év elmúltával.

Krasznahorkai László kitért arra is, hogy a legtöbb interjúját a 2008-ban megjelent Seiobo járt odalent című könyve, nem pedig a Sátántangó kapcsán adta, holott a világhírnevet utóbbi hozta meg számára, miután Tarr Bélával elkészítették belőle a hét és fél órás filmet. "Szándékaim szerint a Nem kérdez, nem válaszol irodalmi mű, de arra csak az olvasók fognak tudni válaszolni, valóban irodalmi értékű mű született-e" - vélekedett a kötet műfajáról.

Az író jelenleg egy regényen dolgozik, de a készülő könyvről egyelőre nem akart többet elárulni. Befejezés előtt áll viszont egy kötete, amelyben elbeszélések és beszédek kapnak helyet. "Ennek a legszívesebben azt adnám címül, hogy A magyarokhoz, de végül mégis az lesz a címe, hogy Megy a világ előre, ami majdnem ugyanaz".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés