bezár
 

irodalom

2012. 02. 21.
Változás a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy változás történt a Kossuth- és Széchenyi Bizottság tagjainak névsorában: Görömbei Andrást a szintén irodalomtörténész Bitskey István váltja, a miniszterelnöki határozatot a Magyar Közlöny kedden megjelent legfrissebb száma tette közzé.

prae.hu

A testület összesen tíz tagját a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj adományozásának rendjéről, valamint a kiváló művész, az érdemes művész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj alapításáról és adományozásáról szóló kormányrendelet-módosítás alapján kérte fel a bizottságot is vezető kormányfő, egyéves időtartamra.

Mint a Magyar Közlönyben olvasható, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjának kérte fel Bitskey István irodalomtörténészt, az MTA levelező tagját, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet professor emeritusát, Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnököt, gazdasági mérnököt, a Richter Gedeon Vegyészeti Rt. vezérigazgatóját, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológust, az MTA rendes tagját, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatóját, egyetemi tanárt.

Szintén felkérte a miniszterelnök Granasztói György történészt, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát, Hámori József Széchenyi-díjas biológust, az MTA rendes tagját, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszorát, Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvost, az MTA rendes tagját, az MTA Doktori Tanácsának elnökét, Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművészt, Szőcs Gézát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárát, valamint Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogászt, az MTA rendes tagját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát.

A kormány tavaly januárban módosította rendeletben a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendjét korábban szabályozó 2008-as rendeletet. A változás része volt, hogy a bizottságból kikerült a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint a korábban közreműködő tíz szakmai albizottság elnöke.

Változás volt az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet képviselői köréből már nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket, számukat pedig tíz főben maximálták.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés