bezár
 

zene

2012. 02. 21.
Lantos Zoltán hegedűművész születésnapi koncertje az indiai házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lantos Zoltán Indiában tanult hegedűművész 50. születésnapján világzenei koncertet ad a Bharata Kultúrtérben szombaton Szalai Péter tablajátékossal.

prae.hu

A koncert 1 órás, indiai zenei hagyományokon alapuló világzenei hangzással - mondta el az MTI-nek Barna Györgyi, az indiai kultúrház kommunikációs munkatársa.

Lantos Zoltán a saját zenéjét játssza, saját szerzeményeket, improvizációkat és tablán fogja kísérni az Indiában is elismert Szalai Péter. Sajátos, összetéveszthetetlen stílusa az indiai, a dzsessz és más zenei irányzatokból táplálkozik - tette hozzá Barna Györgyi.

Lantos Zoltán egy 5 húros hegedűn és egy különleges, számára készült 5+16 húros hegedűn (taranginin) játszik. Hegedűit egy spanyol mester, Ricardo Margarit készítette számára úgynevezett szimpatikus rezonáns húrokkal, amelyek segítségével a művésznek olyan telt hangzást sikerül megszólaltatnia, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangi előnyeit.

Lantos Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klasszikus zenei diplomát hegedű szakon. Már a főiskola évei alatt kísérleti és keleti zenével kezdett foglalkozni, majd 1985-ben ösztöndíjjal Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Nyolc és fél évig élt Indiában, tanulmányain kívül komponált és koncertezett.

Miután 1994-ben visszatért Budapestre, tovább dolgozott improvizatív zenei világának kialakításán, összevetette a keleti zenében és a kortárs európai dzsesszéletben szerzett tapasztalatait. Azóta olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Sebestyén Márta, Dés László, Dresch Mihály, Juhász Gábor, Snétberger Ferenc és Horváth Kornél, valamint Charlie Mariano, Ramesh Shotham, Renaud Garcia-Fons, Lars Danielsson, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Achim Tang és Patrice Heral.

Saját együttesével, az Open Source nevű csapattal főleg saját szerzeményeit adja elő, de szólóprogrammal is koncertezik, amelyben speciális elektronikus effekteket és loopokat is használ. Az utóbbi években nagyon sok dzsessz- és világzenei fesztiválon vett részt saját együttesével és más formációk tagjaként.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés