bezár
 

film

2012. 02. 20.
Zöld utat kapnak az amerikai filmek Kínába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kína az eddigiekhez képest szélesebbre tárta kapuit az Egyesült Államok filmipara előtt, ami több amerikai film fogadását és jobb üzleti feltételek biztosítását jelenti az amerikai stúdiók számára - derül ki hétfői kínai sajtójelentésekből.

prae.hu

Peking ugyan nem növelte a hagyományos módon készült külföldi filmek behozatalának éves 20-as kvótáját, de lehetővé teszi ezen felül 14 3D vagy IMAX, illetve hasonló formátumú film forgalmazását is - közölte hétfői összeállításában a China Daily című angol nyelvű napilap.

A döntésről Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök ötnapos egyesült államokbeli látogatása idején született megállapodás. Az amerikai filmek kínai piacra jutásának, a kulturális termékek terjesztésének korlátai ellen Washington tavaly emelt kifogást hivatalosan a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

Az új helyzetben lényegesen könnyebbé válik az amerikai stúdiók számára a gyorsan növekvő kínai moziközönség elérése, ezzel együtt pedig munkahelyek ezrei kaphatnak támogatást a filmiparban - állapította meg minapi nyilatkozatában Joe Biden amerikai alelnök.

Az amerikai stúdiók részesedése a kínai piacon realizált bevételből a jelenlegi 13,5-17,5 százalékról várhatóan 25 százalékra ugrik. A hírt Chris Dodd, a Motion Picture Association of America elnöke "jelentős hírnek" nevezte az iparágban dolgozó milliók számára.

A kínai mozifilmpiac bevétele 2003 óta évi 30 százalékkal bővül, tavaly elérte a 2,1 milliárd dollárt. Egyes hollywoodi filmeknek, mint például a Transformers 3-nak vagy az Avatarnak az ázsiai ország jelentette a legnagyobb tengeren túli piacot. Kínában évente több ezer új filmszínház épül, és a tervek szerint 2015-re megduplázódik a számuk, vagyis eléri a 16 ezret. Országszerte 3D-s mozikból 2500 van, míg IMAX-ból 2012 közepére 48 lesz.

A megállapodás minden bizonnyal nagyobb kihívást jelent a kínai filmgyártóknak - véli Kao Csün-su (Gao Qunshu) filmrendező a China Dailyben, ennek ellenére hosszú távon a verseny és a nyitott piac mellett száll síkra. Mint mondta, a hazai produkciók számára szűkül a terep, de egyben nagyobb nyomás nehezedik majd a kínai gyártókra, hogy jobb, piacképes filmeket állítsanak elő.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés