bezár
 

színház

2012. 02. 18.
A HOPPart társulat a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Münchhausen báró és Háry János történetei, valamint más magyar hazugságmesék alapján született a HOPPart Hajrá, Háry! című előadása, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Házában február 20-án és 21-én láthat a közönség.

Szkéné színház

A produkciót, amelyet Novák Eszter rendezett, a HOPPart tavaly nyáron a Kőszegi Várszínházban már bemutatta, a budapesti nézők februárban láthatják először a Trafóban, ahol március 25-én is játsszák a darabot - áll a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, kevesen tudják, hogy a magyar népmeseanyagnak körülbelül a fele a hazugságmesékből, bolondmesékből áll össze. Egy részük visszaköszön Boccaccióból, másik részük antik szerzőkhöz vagy az Ezeregyéjszakához nyúlik vissza. Van sok, ami eredeti magyar anyag. A hazugságmese jellemzően magyar specialitás, nagyon sok alakváltozata ismert.

"A színészekkel közös munkában az eredeti motívumokhoz keverjük a körülöttünk lévő világ motívumait, saját fantáziánk és a valóság képtelenségeit. A mesék néha megelevenednek, megzenésednek, a hazugságverseny a közönség kegyeiért folyik" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A társulat Novák Eszter vezényletével és Kárpáti Péter író segítségével készül a budapesti bemutatóra. Kárpáti Péter legutóbbi két darabja (Szörprájzparti, Vándoristenek) a színészek improvizációjára épített. Ez most sincs másképp. A próbák kezdetén a színészek különböző jeleneteket improvizáltak a hazugságról. Ezeket használta föl a rendező és az író, hogy előkészítse a darab vázát és a szövegkönyvet, amely a próbák során alakult tovább.

"A Hajrá Háry! persziflázs és kamuflázs, montír és puzzle, groteszk és abszurd, frivol és szarkasztikus, szürreális és szocreál (is), egyszóval minden és semmi, ahogyan szereplői szintén. Ők, akik a Háry János Szabadegyetem oktatói és hallgatói, és akik a hazugság poétikus árnyalataival ismertetik meg hallgatóságukat; a vetítés, a túlzás, a becsapás, az ámítás, a hitegetés, a megvezetés, az átverés, a meggyőzés nagymesterei és tudásra éhes diákjai, akiket maga Háry János rektor vezet az ígérgetés földje felé" - olvasható a darab ismertetőjében.

Az előadásban Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin, Chován Gábor, Egyed Attila, Herczeg Tamás és Barabás Richárd játszik, a darabot Jánossy Lajos és Kárpáti Péter írta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés