bezár
 

film

2012. 02. 18.
A száz éve született Macskássy Gyulára emlékeznek az Örökmozgóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Macskássy Gyula-emléknapot tartanak február 25-én, jövő szombaton a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött emléknapon a legendás rajzfilmes egykori barátai, kollégai is részt vesznek.

prae.hu

A program délelőtt tíz órakor kezdődik gyerekeknek szóló rajzfilmekkel, az egy órás vetítések után gyerekfoglalkozásokat tartanak - közölte Fejes Katalin, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet sajtóreferense az MTI-vel. A vetítést 12 órakor és 14 órakor megismétlik.

Este hat órától Macskássy Gyula (1912-1971) kisfilmjeiből, reklámfilmjeiből lesz látható válogatás. A vetítést követően egykori kollégák, filmes szakemberek idézik fel Macskássy Gyula személyét, munkásságát, hatását a magyar animációs filmművészetre. A meghívott vendégek között van Dizseri Eszter, az egykori Pannónia Filmstúdió "krónikása", Mata János, Richly Zsolt és Szoboszlay Péter, Macskássy Gyula egykori filmrendező kollégái. A fiatal, pályakezdő generációt Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakvezetője képviseli. Macskássy Gyula filmtörténeti jelentőségét Orosz Márton művészettörténész, a korai animációs film kutatója méltatja.

Macskássy Gyula 1912. február 4-én született Budapesten. 1930-tól Kassowitz Félixszel, Szénásy Györggyel és Halász Jánossal (John Halas) animációs reklámfilmeket is forgatott. 1945 és 1949 között a Magyar Filmgyártó Rt.-nél (MAFIRT), majd a Magyar Híradó és Dokumentum Filmgyárban dolgozott. Az 1950-ben megindult rajzfilmgyártás első jelentős alkotói közé tartozott.

Az elsők között készített nagysikerű filmeket a Pannónia Stúdió rendezőjeként alkotótársával, Várnai Györggyel: ezek közül kiemelkedett az új magyar rajzfilmstílust megteremtő Ceruza és radír, valamint a Párbaj című filmjük (utóbbi 1961-ben Cannes-ban a zsűri különdíját kapta). 1956-ban készítette el Két bors ökröcske című rajzfilmjét, amely az 1945 utáni magyar rajzfilmgyártás egyik legkiemelkedőbb alkotása. Az 1960-as években a népszerű Gusztáv-sorozat egyik megalkotója volt. Rajzfilmjeinek nagy részét maga írta és tervezte. Macskássy Gyula indította útjára az első papírkivágásos sorozatot is Frakk, a macskák réme címmel.

Kezdetben stílusára az amerikai rajzfilm hatott, de hamar kialakította a magyar népi motívumokra épülő képi nyelvét. Látásmódja később tovább gazdagodott a karikatúra műfajából, valamint az absztrakt művészetből átvett elemekkel. Művészetét 1961-ben Balázs Béla-díjjal, 1965-ben érdemes művészi címmel ismerték el.

Macskássy Gyula 1971. október 29-én halt meg, 2002 óta egy nappal korábban ünneplik az animáció világnapját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés