bezár
 

art&design

2012. 02. 16.
8 művész Londonból a B55 Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy-Britanniában alkotó kortárs festők műveit vonultatja fel a budapesti B55 Galéria Back and Forth - 8 művész Londonból című kiállítása; a csoportos tárlat csütörtök esti megnyitója egyben egy társadalmi és művészeti programsorozat kezdete is.

prae.hu

Az eseménysorozattal a British Council, a B55 Kortárs Galéria, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Csodalámpa Alapítvány a művészet, a sport, a társadalmi szerepvállalás és a sokszínűség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet; mindennek a 2012-es londoni olimpia ad külön aktualitást - mondta el az MTI-nek csütörtökön Jovánovics Tamás képzőművész, a Back and Forth kurátora és egyik kiállítója.

Mint hozzátette, az együttműködés része a B55-ben látható tárlat, Az olimpia diákszemmel című képzőművészeti pályázat, valamint egy, a Csodalámpa Alapítványhoz érkezett kívánság megvalósításának támogatása. Az alapítvány tájékoztatása szerint a négy szervezet összefogásából már teljesült egy csodalámpás gyermek álma, aki egy laptopot kapott.

A B55 tárlatán kiállító művészeket - Jane Bustin, Simon Callery, Rose Davey, Lothar Götz, Jovánovics Tamás, Keserü Károly, Dillwyn Smith és Estelle Thompson - nem csupán az köti össze, hogy mindannyian a brit fővárosban alkotnak - szólt a kiállítás koncepciójáról a kurátor.

Jovánovics Tamás elmondása szerint mind a nyolc festőre jellemző a reduktív, letisztult látványvilág, mindannyian a képsík megbontásával, az alapvető formákkal, ugyanakkor erős színekkel dolgoznak.

A geometrikus megközelítés mellett azonban különböző utak jellemzők rájuk: Keserü Károly például "mikrokozmikus kis pöttyökkel" dolgozik, míg Simon Callery "hatalmas monokróm szoborrá váló, széteső festményekkel". A két magyar származású művész kivételével a kiállító festőkkel most találkozhat először a hazai közönség.

Mint a kurátor elárulta, a cím (magyarul: Vissza és előre) egyrészt az együttműködő szervezetek partnerségére utal, művészeti értelemben pedig a múltból, a 20. század eleji geometrikus művészetből merítő, mégis előre tekintő művészi megközelítésmódra.

A nyolc festőtől összesen 24 munkát felvonultató kiállítás március 17-ig tekinthető meg a Balaton utcai B55 Kortárs Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés