bezár
 

film

2012. 02. 16.
Berlinale: Fliegauf saját filmjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új utat nyithat pályáján a Csak a szél című film Fliegauf Bence szerint. A rendező az MTI-nek Berlinben azt is elmondta, szívesen dolgozott volna hivatásos roma színészekkel, de végül úgy döntött, amatőrökkel forgatja le a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyben lévő művét.

prae.hu

A mintegy másfélórás, magyar-német-francia koprodukcióban készült munka a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, fiktív történet, nem követi a nyomozati anyagot.

"Nagyon szerettem volna és jó lett volna hivatásos roma színészekkel elkészíteni a filmet, de nem voltak olyanok, akik megfeleltek" a forgatókönyvben szereplő karakterek életkorának - válaszolta az MTI-nek. "Nem találtam olyan színészeket, akik igazán jók lettek volna ezekben a szerepekben" - részletezte.

Mint mondta, talán forgathatott volna profi színészekkel is - volt is kiszemeltje -, de attól tartott, ez - neves színészek alkalmazása - "túl attraktív" lett volna ehhez a filmhez.

Fliegauf ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy csak az előző, Womb - Méh című filmjében dolgozott profi színészekkel. Annak az alkotásnak Eva Green volt a női főszereplője. "Az azelőtti három filmemben is csak amatőrök játszottak" - hangoztatta.

Muhi András, a Csak a szél (hivatalos angol címén Just the Wind) egyik producere - aki a magyar rendező eddigi összes munkájában részt vett - a film kapcsán a fesztivál előtt úgy fogalmazott, ez a munka új fejezetet nyithat Fliegauf pályáján.

A rendező erről az MTI-nek azt mondta, "kinyílt egy kapu" a szívében és a fejében az ehhez hasonló "szociális tartalmú" filmek iránt. Régebben "rengeteget foglalkoztam szociológiával, szociográfiával és szociálpszichológiával, nagyon szerettem ilyen témájú írásokat olvasni" - idézte fel.

"Aztán a filmjeim eltereltek egy másik irányba. Az inkább egy belső utazás volt. Most viszont nagyon örülök, hogy csináltam egy ilyen filmet, amely valós eseményekre reflektál" - fűzte hozzá. "Biztos, hogy folytatni fogom" ezt az utat - hangsúlyozta.

A Csak a szél forgatásakor az volt a céljuk, hogy olyan filmet készítsenek, amelyben az alkotók együtt léteznek a szereplőkkel. "Hogy az ő világukban létezve mindenki áldozatnak érezze magát is."
Fliegauf Bence arról is beszélt, hogy a film "elég hamar", a producerek szerint már márciusban látható lesz Magyarországon.

A Csak a szél 17 másik filmmel vetélkedik a legjobbnak járó Arany Medvéért, valamint a fontosabb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért. Arra a kérdésre, hogy díjat remél-e alkotásának, a rendező annyit mondott: "Jó a hangulat".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés