bezár
 

irodalom

2012. 02. 16.
Rovásírásos bibliát kapott ajándékba a pápa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedi, díszkötéses példányt ajándékozott az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatából XVI. Benedek pápának szerdán a Rovás Alapítvány Vatikánba látogató küldöttsége - közölte a szolnoki székhelyű szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

prae.hu

Sípos László tájékoztatása szerint az alapítvány munkatársai Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet kíséretében vettek részt a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján.

Itt adták át a pápának a székely-magyar rovással készült, díszkötéses Újszövetséget, amelyet kifejezetten erre az alkalomra, egyetlen példányban készített el a Gyomai Kner Nyomda.

Az ajándék megtekintésekor az egyházfő kérdésére Sípos László elmondta, hogy "a magyarság ősi írása ma is létezik, megbecsülése és használata erősödőben van". A küldöttség tagjai tájékoztatták XVI. Benedeket, hogy az alapítvány célja a székely-magyar rovásírás kutatása mellett a korszerű mindennapi használat elősegítése, amelyben az oktatás, a szabványosítás, a technikai fejlesztés és a könyvkiadás is fontos szerepet játszik.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Sípos László az Újszövetség rováskiadását "fontos nemzeti kultúrdiplomáciai állomásnak" nevezte "az alapítvány által létrehozott rovásos könyvkiadás folyamatában".

Emlékeztetett: az újszövetségi Szentírás székely-magyar rovásos változata a Neovulgáta alapján, a nyelvében megújított Káldi-féle szentírásfordításon alapul. A kötet 2011 karácsonyán, a Rovás Alapítvány és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat közös kiadásában látott napvilágot.

A Rovás Alapítványt - a honlapjukon található információk szerint - 2009. július 1-én vette közhasznúsági nyilvántartásba vette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Alapító okiratuk szerint céljuk egyebek mellett a történelmi rovásírás rendszereinek hazai és nemzetközi kutatása, a rovásírást tartalmazó leletek felkutatása és rendszerezése, valamint a rovásírásról szóló tudományos ismeretterjesztés szervezése és elősegítése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés