bezár
 

színház

2012. 02. 16.
Crystal Pite és a Kidd Pivot a Trafóban lép fel
Kidd Pivot - Crystal Pite: Dark Matters, 2012. február 17-18. 20h, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az univerzumban létező "sötét anyag" semmilyen műszerrel sem figyelhető meg, csupán a környezetére gyakorolt hatásából következtetnek a jelenlétére. Kozmikus szél, titokzatos működésű matéria. Crystal Pite koreográfus Dark Matters (Sötét anyagok) című előadásában ezt az ismeretlen szubsztanciát állítja párhuzamba az emberi testben és lélekben munkáló rejtélyes erőkkel. Az előadás február 17-én és 18-án látható a Trafóban. (Kép: Crystal Pite, Joris-Jan Bos.)

Szkéné színház

Az est első része marionett-játék: báb éled öntudatára és lázad fel alkotójával szemben a sötétből előbukkanó, alaktalan árnyak segítségével. Az előadás második felében pedig Pite 7 kiváló táncosának mozdulatai idézik vissza az előző részben látott marionett finom mozgását, csakúgy, mint az irányítottság és a szabad akarat harcát.

„Az ember megfoghatatlan és szabálytalan visszhangja, akárcsak ösztöneink és megérzéseink, időnként bölcsebb és gyorsabb nálunk s tökéletes egységben mozog velünk.” (Crystal Pite)

Az 1970-es születésű Crystal Pite Kanada egyik legújítóbb szellemű koreográfusa. Táncos karrierjét a Ballet British Columbiánál kezdte, ahol 1990-ben koreográfusként is bemutatkozott. Koreográfusi indulását a szakma és a közönség is nagy lelkesedése kísérte, készített darabot a Netherlands Dance Theatre, a Ballett Frankfurt, a Les Ballets Jazz de Montreal és számos más társulat, valamint független táncosok számára. 1995-ben Clifford E. Lee Koreográfiai Díjat kapott, 2004-ben pedig neki ítélték a Bonnie Bird Észak-Amerikai Koreográfiai Díjat. 1996-ban csatlakozott a William Forsythe vezette Ballett Frankfurt társulatához, ahol számos nemzetközi turnéban részt vett, alkotóként és előadóként dolgozott Forsythe munkáiban.

2001-ben Vancouverbe visszatérve alapította meg társulatát Kidd Pivot néven, és ezzel az új csapattal folytatta koreográfusi munkásságát (Uncollected Work - 2002, Double Story - 2004). A Kidd Pivot megkapta a 2005-ös Isadora Duncan Díjat.

A társulat nem először jár Budapesten, 2008 októberében Lost Action című előadásukkal arattak nagy sikert a Trafóban.

Február 17-én, pénteken, az előadás után Gál Eszter koreográfus, táncpedagógus beszélget Crystal Pite koreográfussal. 

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/v0kUMOCh9BE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Koreográfus: Crystal PITE
Táncosok: Eric BEAUCHESNE, Peter CHU, Sandra Marín GARCIA, Yannick MATTHON, Jiří POKORNÝ, Cindy SALGADO, Jermaine Maurice SPIVEY
Zene: Owen BELTON
Látvány: Jay Gower TAYLOR
Fényt: Robert SONDERGAARD
Jelmez: Linda CHOW

A társulatról:
http://kiddpivot.org/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés