bezár
 

színház

2012. 02. 16.
200% tánc - Crystal Pite, Emanuel Gat és Anne Teresa De Keersmaeker a Trafóban
Kidd Pivot - Crystal Pite: Dark Matters, 2012. február 17-18. 20h, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012 februárja és májusa között újabb legendás külföldi koreográfusok és világhírű társulatok érkeznek Budapestre, hiszen folytatódik a Trafó Kortárs Művészetek Háza 200% tánc sorozata! (Kép: Kidd Pivot.)

Szkéné színház

A 200% tánc névvel fémjelzett sorozatban 2008 óta programról-programra világhírű koreográfusok táncelőadásait hozza el a Trafó Budapestre: olyan darabokat, amelyekben a tiszta tánc szépsége dominál – a tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, a zene atmoszférateremtő ereje, az érthető, átgondolt forma. Az elmúlt néhány évben többek között olyan társulatok és alkotók voltak a sorozat vendégei mint Akram Khan, Crystal Pite, Louise Lecavalier, Emanuel Gat, a Compagnie Marie Chouinard, Wayne McGregor és a Random Dance, a Rosas, a Russell Maliphant Company vagy épp a Batsheva.

2012-ben a fenti névsor talán legnagyobbjai térnek vissza új vagy felújított remekműveikkel.

Kanada egyik legújítóbb szellemű koreográfusa Crystal Pite egy igazán különleges előadással érkezik újra Budapestre – a Dark Matters című est (február 17-18. 20h, a február 17-ei előadás után Gál Eszter koreográfus, táncpedagógus beszélget Crystal Pite koreográfussal!) első része marionett-játék: báb éled öntudatára és lázad fel alkotójával szemben a sötétből előbukkanó, alaktalan árnyak segítségével. Az előadás második felében pedig Pite 7 kiváló táncosának mozdulatai idézik vissza az előző részben látott marionett finom mozgását, csakúgy, mint az irányítottság és a szabad akarat harcát.

A koreográfus, Crystal Pite karrierje egyébként már címszavakban is lenyűgöző: 1996-ban csatlakozott a William Forsythe vezette Ballet Frankfurt társulatához, 2001-ben Vancouverbe visszatérve alapította meg társulatát Kidd Pivot néven. Készített darabot a Netherlands Dance Theatre, a Ballett Frankfurt, a Les Ballets Jazz de Montreal és számos más társulat, valamint független táncosok számára.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/v0kUMOCh9BE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Április végén immár harmadik alkalommal látható a Trafóban a Franciaországban élő izraeli táncművész, a tiszta tánc műfaját mesterien művelő kiváló koreográfus és új előadásában kortárs zeneszerzőként is nagyot alkotó Emanuel Gat.

2009-ben lendületes salsa egy perzsaszőnyegen, 2010-ben két gyönyörű, hipnotikus erejű duett, most 2012-ben pedig egy nem csupán címében briliáns nagyszínpadi koreográfia. A Brilliant Corners című előadás (április 28-29.) tíz táncos koreográfiai játszótere - magával ragadó profizmus, tánc és zene hihetetlen intenzitású, lenyűgöző harmóniája. Mozdulat és zene ilyen magas fokú, érzékeny összefonódását talán csak a világhírű belga társulat, a Rosas esetében láthattunk eddig…

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hLYes-EdlO4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

S ha már Rosas: a Bartók/Mikrokosmos tavalyi hatalmas sikere után egy másik korai Anne Teresa De Keersmaeker-darab látogat el a Trafóba májusban – ami kihagyhatatlanná teszi ezt az előadást, az az, hogy a produkcióban a legendás táncos-koreográfus maga is színpadra lép!

A két táncosra írt koreográfia Steve Reich minimalista zenéjére reflektál: a repetitív ismétlés finom változásaiból, az együtt és külön mozgásból felépülő szerkezet egyszerre nyűgöz le óramű-pontosságú kidolgozottságával és elemi erejével. A Fase című előadás és a kortárs tánc belga nagyasszonya májusban (május 15-16.) látható a Trafó nagytermében.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UxXiHD4LmiE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A sorozat előadásaira kedvezményes árú 200% tánc bérlet lehet váltani.

A 200% tánc bérletet felnőtt nézőink 6600 Ft-os áron, a diákok 5400 Ft-os áron vásárolhatják meg a Trafó jegypénztárában vagy a www.trafo.hu weboldalon!

Részletek:
http://www.trafo.hu/hu-HU/berletinformaciok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés