bezár
 

film

2012. 02. 15.
Berlinale: Soderbergh akciófilmmel jött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vérbeli akciófilmet hozott a 62. Berlinale versenyprogramjába Steven Soderbregh: a Haywire főszereplője egy harcművésznő, aki Ewan McGregort, Channing Tatumot és Michael Fassbendert sem kíméli. A film Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerint a "megkönnyebbülést" jelenti a hivatalos programban. A rendező szerdán arról is beszélt Berlinben, nem ajánlja, hogy bárki is Matt Damonnal részegedjen le.

prae.hu

Steven Soderbergh a sajtó munkatársainak elmondta, Gina Caranóra írta a filmet. "Ha nem vállalta volna, nem készült volna el". A Haywire valójában már a rendező előző, Fertőzés című filmjével egy időben készen volt, végül azonban később mutatták be.

Az akciófilm Soderbergh szerint is "egyértelműen könnyedebb" a versenyprogramban szereplő alkotásoknál. Dieter Kosslickot idézve viszont megjegyezte, kell egy kis "megkönnyebbülés" a sok fajsúlyos művészi alkotás mellett.

A film előkészületeinek idején az 1960-as, 1970-es évek akciófilmjei, különösen a Michael Caine főszereplésével készült alkotások jártak a fejében. A rendezőnél megszokott módon fontos szerepe volt a zenének. "Sokszor érzem úgy, hogy nem jó a zene az akciófilmekben" - jegyezte meg. Ezúttal is David Holmesszal dolgozott együtt, és már azelőtt nekifogtak a zenei munkának, hogy megkezdődött volna a forgatás. "A zenének Gina karakterét kellett visszaadnia" - fejtette ki.

A Haywire forgatása digitális munka volt, újfajta kamerával. "Nagyon hasznos, hatékony és gyorsabb volt" - írta le. Michael Fassbender a film egyik szereplője hozzátette, a színészeknek is lenyűgöző élményt jelentett ez a fajta felvétel. "Minden össze volt vágva, mire elkészültünk a film egy-egy nagyobb fejezetével, például a dublini résszel" - mondta.

Antonio Banderas megjegyezte, különleges volt az amerikai rendezővel dolgozni, úgy érezte, Soderbergh egyszerre rendez és vág. "Nagyon jól ismeri a kottát, de remekül improvizál is" - fogalmazott az amerikai filmesről Banderas. A spanyol filmcsillagnak rövid szerepe van a filmben. A munkálatok után a rendező úgy érezte, nem "kerek" a színész karaktere, ezért utólag három jelenetet is felvett Banderasszal.

A film szereplői többségének meg kellett birkóznia azzal, hogy Gina Carano alaposan helyben hagyja őket. Michael Fassbendernek komoly verekedési jelenete van a harcművésznővel, csakúgy mint Ewan McGregornak. "Steven a forgatás előtt megkérdezte, nem lesz-e gond teljes erővel behúzni egy nőnek" - emlékezett vissza Fassbender. "De attól függetlenül, hogy nővel kell verekedni, a színészek tudják, ha partnerük felkészült, nem lehet túl nagy gond. Gina amúgy is legyűrt" - mondta. "Én vagyok itt az egyetlen, akinek nem rúgta szét a hátsóját" - fűzte hozzá vidáman Antonio Banderas. A főszereplőnő "vigyázott" partnerei testi épségére. "Nem voltak balesetek, én kaptam egyet véletlenül Michael Fassbendertől" - mondta.

Az akciófilmről Steven Soderbergh megjegyezte, egyértelműen könnyedebb filmek felé evez. "De ennek inkább örülniük kellene, nem?" - vetette fel. A híresztelésekkel ellentétben nem akar felhagyni a rendezéssel. "Egyet mondhatok, ne részegedjenek le Matt Damonnal, ne mondjanak neki semmit, amit nem akarnak viszontlátni a sajtóban. Neki beszéltem a hosszútávú terveimről, amelyben szerepelt volna egy kis szünet. Amikor én beszéltem erről, a kutya sem figyelt fel rá.

Amikor neki eljárt a szája, akkor persze az egész világot bejárta a hír" - idézte fel viccelődve. Tréfálkozva hozzáfűzte, a Haywire "komoly film, ez kellene, hogy legyen az egyetlen alkotás a filmfesztiválon". Komolyabbra fordítva a szót felhívta a figyelmet arra, hogy a másfélórás filmben mintegy negyven perc dialógusok nélküli. "Számomra ez a filmművészet. Amikor csak nézni kell. A néző tudja, mi folyik, mert jók a képek".

A rendező egyelőre nem tervezi a Haywire folytatását. "Ahhoz nagyon sok pénzt kellene keresnie a mostani filmnek. Nem jó ilyen gondolatokkal kísérteni a film isteneit, rossz karmát hoz. Csak Matt Damon tehet ilyet" - sütött el még egy poént.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés