bezár
 

építészet

2012. 02. 15.
Zaha Hadid tervezi az iraki jegybank új épületét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zaha Hadid iraki származású, Londonban élő építész tervezi az iraki jegybank új épületét.

prae.hu

A Zaha Hadid irodája és Szinan as-Sabibi, az iraki jegybank vezetője a londoni Victoria & Albert Museumban írta alá a tervezésről szóló szerződést - olvasható az Octogon építészeti magazin honlapján.

A bank új épülete Bagdadban, a Tigris folyó partján épül majd fel. A tervezésében több konzulens iroda is részt vesz, köztük a világ egyik legnagyobb mérnöki cége, az Arup is.

A bank vezetője a szerződés aláírásakor hangsúlyozta, hogy a komplexum Irak gazdasági fejlődését, illetve az ország újjáépítési törekvéseit szimbolizálja.

Zaha Hadid - akit a világ egyik leghíresebb női építészeként is emlegetnek - az 1970-es évek elején érkezett Nagy-Britanniába, és a londoni Architectural Association School of Architecture-ben tanult. A nyilvánosság először 1983-ban figyelt fel rá, amikor bemutatta a The Peak Leisure Club hongkongi szabadidő- és üdülési központ meg nem valósított terveit, amelyeken egyetlen egyenes vonal sem szerepelt. Az ő tervei alapján 2003-ban készült el az első nő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli kortárs művészeti központot Cincinattiben.

Hadid az egyedüli nő, aki 2004-ben elnyerte az építészeti Pritzker-díjat, valamint a MAXXI épületéért 2010-ben az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amely a világ egyik legrangosabb építészeti elismerése. Ezt a díjat 2011-ben szintén ő vihette haza a Londonban épült Evelyn Grace Academy terveiért.

Az építész tervezte többek között a londoni olimpiai park futurisztikus Velodromját is, ahol nyáron az ötkarikás játékok pályakerékpáros versenyszámait rendezik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés