bezár
 

film

2012. 02. 14.
Február 25-én adják át a Fehér György-díjat
2012, február 25. 18h, Színház-és Filmművészeti Egyetem, Budapest, VIII. ker. Szentkirályi utca 32/A.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén nyolcadik alkalommal adják át a Fehér György-díjat. A kurátorok minden évben a sokoldalú művész egyik működési területén keresik azt a fiatal tehetséget, akinek alkotásaiban az a tökéletességre való törekvés és elkötelezettség köszön vissza, amely Fehér Györgyöt is jellemezte.

prae.hu

2012-ben azokat a producer-rendező párosokat értékelte a zsűri, akiknek együttműködéséből több értéket képező alkotás született. A hangsúly ezúttal tehát azon a közös munkán van, amikor a producer és rendező egymásba és a filmekbe vetett hite az alkotások minőségét is meghatározza.

A díj minden évben egy Fehér György szellemiségét megidéző, erre az alkalomra készített festmény. Az idei azonban különleges lesz, mert egyszerre jeleníti meg a közös munkát, és azt, hogy abban két autonóm egyéniség vesz részt.

A díjátadást hagyomány szerint Fehér György születésnapjához közel eső időpontban tartják, idén 2012. február 25-én, 18 órakor a Színház-és Filmművészeti Egyetem Filmes tanszékén (Szentkirályi utca 32/A.),
ahol Fehér György tanult, majd később tanított is.

A rendezvényt megnyitja:
Ascher Tamás, színház-rendező, az egyetem rektora.

Az ünnepség két kisfilm vetítésével folytatódik, melyeket Fehér György főiskolásként rendezett: Tomikám (fsz.: Lénárt István és Andor Tamás) és az Öregek.

Az idei év jelöltjei:
1. Bodzsár István (producer) és Bodzsár Márk (rendező)
2. Muhi András (producer) és Fliegauf Benedek (rendező)
3. Szederkényi Miklós (producer) és Zsigmond Dezső (rendező)
4. Petrányi Viktória (producer) és Mundruczó Kornél (rendező)
5. Drabik János (producer) és Mihályfy Imre (rendező)
6. Miskolczi Péter (producer) és Janisch Attila (rendező)
7. Novák Erik (producer) és Gauder Áron (rendező)
8. Kovács Gábor (producer) és Hajdu Szabolcs (rendező)
9. Téni Gábor (producer) és Tarr Béla (rendező)

A nomináláshoz a zsűri tagjai a Magyar Producerek Szövetségét valamint a Magyar Független Producerek Szövetségét kérte fel, és természetesen a zsűri tagjai is jelölhettek.

A zsűri tagjai:
Gerő Péter, Lénárt István, Radó Gyula, Bánki Iván, Szinetár Miklós, Szolnoki András, Kardos Sándor, Báron György és Szalai Györgyi.


A díj története:
A díjat azért alapították 2004-ben Gerő Péter és Radó Gyula, hogy a Fiatal Művészek Stúdiójához hasonlóan- melynek Fehér Györggyel együtt vezetői is voltak- legyen egy olyan esemény, mely a fiatal, értéket teremtő művészekre irányítja a figyelmet. Nem Fehér György epigonját keresik, hanem olyan individualista alkotókat, aki kifejezésben a közérthetőségre és a tökéletességre egyszerre törekszenek, ugyanakkor növekedő életművük egy olyan művészi egyéniséget sejtet, aki autonóm módon látja és láttatja a világot. Soha sem egyetlen mű alapján jelölnek a zsűritagok, hanem felterjesztett alkotók több alkotása, és a bennük fellelhető értékazonosság határozza meg a sorrendet. Díjra érdemes továbbá az a személy is, aki ilyen alkotások, értékek megteremtését folyamatosan elősegíti.
Fehér György rendező, producer, színész, operatőr volt. Dolgozott a TV-ben, színházakban, Operában. Készített dokumentumfilmet, kisfilmet és nagyjátékfilmet. Mindegyik műfajban ugyanaz a zsenialitás köszön vissza, az őt ismerőkben pedig ugyanaz az elegáns, pimasz mosolyú ember él. Ezért választották a születésnapját a díjátadó állandó időpontjának.

A díjról:
A díj maga is kifejezi azt az egyediséget, amit általa értékelnek: Nem pénzjutalom, és nem uniformizált plakett vagy szobor. Minden egyes évben egy, csak erre az alkalomra készített festmény. Minden egyes díj egyedi, értéke az idő múlásával ugyanúgy nő, ahogyan egy gazdagodó életmű válik egyre teljesebbé. A kép elkészítésének kötelmei is vannak: Fehér György alkotó szellemiségét, egyéniségét kell kifejeznie úgy, hogy őt magát nem jelenítheti meg.


Az eddigi díjazottak:
2005: Kenyeres Bálint, filmrendező
2006: Német Gábor Péter, dokumentarista
2007: Pintér Béla, rendező-színész-darabíró
2008: dr.Sípos Pál, kulturális műsorok főszerkesztője
2009: Szász János, filmrendező
2010: Herbai Máté, operatőr
2011: Rába Roland, színész


Fehér Györgyről:
(Budapest, 1939. február 12. – Budapest, 2002. július 15.) magyar operatőr, tv-filmrendező és színész. Balázs Béla-díjas, Érdemes művész. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, rendező-operatőr szakon. 1980–1982 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője volt. Több filmben szereplőként is megjelent. Öt alkotásával nyert díjat a veszprémi tv-fesztiválon: a Shakespeare: III. Richárd 1975-ben, a Volpone 1976-ban, a Barrabás 1979-ban, a Nők iskolája 1985-ben lett fődíjas, míg Bosszú című filmjével 1978-ban a legjobb rendezésért járó díjat érdemelte ki. Az ő nevéhez fűződik József Attila verseinek, életútjának televíziós feldolgozása: a József Attila-versek 1981-ben, a József Attiláról kortársai című, tizenkilenc részes dokumentumfilm 1981–1983 között, József Attila: Szabad ötletek jegyzéke két ülésben című alkotása 1992-ben készült. Első nagyjátékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a XXII. Magyar Filmszemlén, illetve különböző elismeréseket érdemelt ki nemzetközi fesztiválokon, így Locarnóban és Strasbourgban. 1998-ban készült Szenvedély című játékfilmje. mely a XXIX. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját, a legjobb női és férfi színésznek járó elismerést, az operatőri díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, illetve több nemzetközi fesztivál díját is magáénak tudhatja.


Támogatók: NEFMI- NKA, Televíziós Művészek Társasága, Filmjus





nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés