bezár
 

art&design

2012. 02. 14.
A szocializmus játékszerei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február helyett március végéig tart nyitva A szocializmus játékszerei című kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (MMKM); az egykori keleti blokk játékiparának termékeit felvonultató tárlat anyaga egy ritkaságnak számító játékvasúttal is bővült.

prae.hu

A decemberben megnyílt kiállítás látogatói 1945 és 1989 között gyártott, zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhatnak.

Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játékpisztolyok, összerakható műanyag repülőgépmodellek, mechanikai, optikai és elektronikai építőkészletek is.

Keddtől egy ritkasággal, egy 1951-ben a Szovjetunióban gyártott villanyvasúttal gyarapodott a tárlat anyaga - tájékoztatta az MTI-t a Közlekedési Múzeum.

A 0-ás, tehát 1:43 méretarányú, 31,8 milliméter nyomtávolságú modellvasutat elsősorban úttörőcsapatok, úttörőházak, úttörőtáborok számára készítették; az állomáson olvasható cirill betűs Pionyerszkájá (Úttörő Vasút) felirat is ezt jelzi.

A játékot Moszkvában a Gyetszkij Mir (Gyermekvilág) áruházban árusították korlátozott számban. Magyarországra néhány darab került, ezeket elsősorban az 1950-es, 1960-as években a Szovjetunióban tanuló magyar ösztöndíjasok, tisztek hozták haza. A zöld mozdony oldalán cirill betűvel ISZ-51 felirat található, amely Joszif Sztálinra – innen a Sztálin Vasút név – és a gyártási évre utal.

Emlékek és játékok címen az MMKM beszélgetés-sorozatot is szervez a kiállításhoz, ennek következő vendége Saly Noémi történész-muzeológus, aki Képes Gáborral, a múzeum munkatársával beszélget a szocializmus presszóiról február 23-án.

Március 1-jén drMáriással, majd március 13-án Vándor Kálmán újságíróval, dalszövegíróval találkozhat a rendezvénysorozat közönsége.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés