bezár
 

irodalom

2012. 02. 14.
Olasz és magyar művelődéstörténeti előadások könyvben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kötetben jelentek meg a Rómában 2009 októberében megtartott olasz-magyar művelődéstörténeti konferencia előadásai többek között arról, hogy milyen hatással volt a Nyugat íróira, köztük Babits Mihályra Giosué Carduccinak, az olasz irodalom első Nobel-díjasának munkássága. A kötetet szerdán mutatják be az MTA Illyés Gyula Archívumában.

prae.hu

Sárközy Péter, a római La Sapienza egyetem magyar tanszékének vezetője elmondta az MTI-nek, hogy A klasszikus örökség az olasz és a magyar kultúrában a 19. századtól, a neoklasszicizmustól az avantgárdig című olasz nyelvű tanulmánykötetet a római egyetem kiadója gondozta. A kötet a 11. magyar-olasz művelődéstörténeti konferencia előadásainak szerkesztett változata, 25 tanulmányt tartalmaz 370 oldalon.

Az együttműködés az olasz tudósokkal 1970 óta tart, a Magyar Tudományos Akadémia kezdetben a velencei Cini Alapítvánnyal dolgozott, később a világ legrégibb tudományos intézményével, az 1603-ban alapított római Lincei Akadémiával folytatta az együttműködést.

"Három-négy évente rendeznek művelődéstörténeti konferenciát, ami azért indokolt, hogy a figyelmet fölkeltse, illetve ébren tartsa a másik ország kultúrája iránt. A tanácskozás lényege, hogy a magyar és az olasz tudósok négy napig együtt vannak, közös témák vetődnek fel és párhuzamos kutatások indulnak" - jegyezte meg a professzor.

A most megjelent tanulmányokban a szerzők a klasszikus örökség továbbélését vizsgálták a történelemben, az irodalomban, a művészettörténetben és a zenetörténetben. A kötetben négy tanulmány foglalkozik Liszt Ferenc életével, zenéjével és Erkel Ferenc munkásságával, valamint az olasz opera klasszikus örökségével.

Olvasható tanulmány magyar és olasz tudósoktól többek között arról, hogyan hatott Carducci költészete a Nyugat folyóirat szerzőire, köztük Babits Mihályra. Vizsgálták azt is, hogyan épül be Homérosz világa Arany János költészetébe vagy Petőfi Sándor Róma iránti rajongása és demokrácia kultusza hogyan tükröződik verseiben - sorolta a professzor.

Sárközy Péter arra is fölhívta a figyelmet, hogy ezzel a kiadvánnyal együtt 11 kötet jelent meg a magyar-olasz művelődéstörténet tárgyköréből ötezer oldalon, és a könyvek minden nagy magyar és olasz könyvtárban megtalálhatók. Hozzátette, hogy a kötetet március 20-án mutatják be Rómában, az eseményen részt vesz Pálinkás József, az MTA elnöke és Lamberto Maffei, a Lincei Akadémia (az olasz nemzeti akadémia) elnöke. A két vezető tárgyalásokat is folytat az akadémiaközi együttműködésről.

A budapesti könyvbemutatót az MTA Bölcsészettudományi Központja és a budapesti Olasz Kultúrintézet szervezte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés