bezár
 

irodalom

2012. 02. 13.
Kosztolányira és Csáthra emlékeznek Szabadkán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendezvénysorozattal tiszteleg a szabadkai Városi Könyvtár a település két szülötte, Kosztolányi Dezső és unokatestvére, Csáth Géza előtt. Hétfőn megkoszorúzták Csáth Géza mellszobrát, március 29-től 31-ig pedig megtartják a Kosztolányi-napokat a városban - olvasható a vajdasági Magyar Szó napilap internetes oldalán.

prae.hu

Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az intézményben alkalmi kiállítás nyílt Csáth Géza könyveiből.

A koszorúzási ünnepségre és a Csáth Géza könyveit bemutató kiállításra az író születésének 125. évfordulója alkalmából került sor. A kiállított könyvek a tulajdonát képezik.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a március 29. és 31. között tartandó Kosztolányi-napok programján Hózsa Éva kötetét ismerhetik meg az érdeklődők és jelen lesz Thierry Loisel francia irodalmár is, aki A rossz orvos című Kosztolányi-regényt fordította franciára.

Emellett beszámolnak a folyamatban lévő Kosztolányi-művek kritikai kiadásáról is.

"Meghívtuk Marija Tot-Ignjatovicot, aki Kosztolányi Édes Annáját és a Pacsirtát jelentette meg szerb nyelven. Várjuk Arany Zsuzsannát is, akinek Isten bálján címmel jelent meg Kosztolányi-tanulmányokat tartalmazó kötete" - hangsúlyozta Ágoston Pribilla Valéria.

A második napon a Kosztolányi-művek alapján készült filmekkel ismerkedhet a közönség. Ekkor Erdély Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára lesz a vendég és a tervek szerint a gimnázium diákjai is részt vesznek a Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedőn, amely ezúttal két napos lesz.

Hicsik Dóra könyvtáros, a Kosztolányi-talány főszervezője elmondta: tavaly nagy sikere volt a vetélkedőnek, megközelítőleg százan vettek részt rajta. A középiskolás csapatok térkép segítségével járják majd Szabadka utcáit, így fedezik fel Kosztolányi Dezső és Csáth Géza "nyomait".

A kétnapos vetélkedőre a szervezők március 10-ig várják a 4 tagú csapatok jelentkezését a kosztolanyitalany@gmail.com elektronikus címen.

A Kosztolányi-napok a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kiemelt jelentőségű rendezvénye, amelyet az idén a Bethlen Gábor Alap, valamint Szabadka város is támogat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés