bezár
 

art&design

2012. 02. 13.
Múzeumok zárhatnak be Pécsen és Mohácson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumai bezárására kényszerülhet a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, ha nem kap sürgősen 100 millió forint támogatást - adta hírül a Bama.hu hírportál hétfőn.

prae.hu

Az internetes lap cikke szerint a pénzhiány kilenc pécsi és egy mohácsi intézmény működését érintheti, köztük a Zsolnay, a Csontváry és a Vasarely múzeumét is.

A pénzhiány oka, hogy az igazgatóság a tavalyi 172 millió helyett idén csak 45 millió forint költségvetési támogatást kapott. Ez nem elég a gyűjtemények raktárban őrzésére, és önmagában kevés a Káptalan utca, valamint a Papnövelde utcai Nagy Kiállítótér fenntartására is, pedig utóbbiaknál ez uniós előírás, lévén, hogy rekonstrukciójuk, illetve kialakításuk egyike volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program beruházásainak.

Fabényi Júlia igazgató úgy fogalmazott, hogy valahol "elnézhettek" 100 millió forintot, de a felelősséget senki sem vállalja.

A múzeumok esetleges bezárása évente 100 millió forint bevételkiesést eredményezhet, emellett Pécs elveszítheti legfőbb turisztikai értékeit.
Hargitai János baranyai kormánymegbízott azt mondta: "biztos, hogy minden múzeumnak össze kell húznia magát". Hozzátette, hogy az igazgatónak tervet kell kidolgoznia március végéig, hogy ebből a kevés pénzből milyen feladatokat lehet ellátni.

A kormánymegbízott megjegyezte, a minisztériumból ehhez még jöhet többletpénz. Rámutatott: most az átcsoportosításokat mérlegelve adatgyűjtés zajlik a fajlagos intézményi költségekről, de tény, hogy egyelőre minden tíz forintból három hiányzik, s "így a legnagyobb takarékosság mellett sem lehet végigcsinálni az évet".

A Bama.hu kitért arra, hogy mindenki az igazságosabb elosztást várta az idei rendszertől. A baranyai múzeumigazgatóság például azt, hogy mivel a Pest megyei után a legnagyobb intézményhálózattal rendelkezik, ez a támogatásban is érvényesüljön.

A baranyai igazgatóságot érintő csökkenés egyetlen megyében sem tapasztalható, Fejérben 304 millió, Szabolcs-Szatmárban 415 millió forintból gazdálkodhatnak - olvasható a Bama.hu cikkében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés