bezár
 

film

2012. 02. 13.
Milos Forman filmkarnevál a Toldi moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Milos Forman cseh filmrendező legendás alkotásával, a Tűz van, babám! című filmmel nyílik meg a rendező 80. születésnapja alkalmából szervezett filmkarnevál február 17-én a Toldi moziban.

prae.hu

Összesen hat filmet vetítenek Forman életművéből a hosszú hétvégén - mondta el Gál Róbert, a programot szervező budapesti Cseh Centrum munkatársa az MTI-nek.

Bemutatják három Csehszlovákiában készült filmjét: a Tűz van, babám!, a Fekete Péter és az Egy szöszi szerelme címűt, valamint három Amerikában született munkáját: a Hairt, az öt Oscar-díjas Száll a kakukk fészkére című alkotást és a nyolc Oscaros Amadeust.

Milos Forman a prágai filmművészeti akadémia forgatókönyvíró szakán végzett, és már első nagyjátékfilmje, az 1963-as Fekete Péter elnyerte a locarnói filmfesztivál nagydíját. A Tűz van, babám! című 1967-ben készült művével érkezett egy fesztiválra az Egyesült Államokba, és mivel az egyik amerikai stúdiónak szerződése volt Prágával, Forman ott dolgozott tovább, majd addig hosszabbította kinntartózkodását, míg végleg ott nem ragadt New Yorkban - idézte fel Gál Róbert a történetet.

Az első Amerikában forgatott filmje, az Elszakadás (1971) meglehetősen visszhangtalan maradt, az áttörést a Száll a kakukk fészkére (1975) című film hozta meg a rendezőnek, mert az Amerikai Filmakadémia öt díjával jutalmazta.

A filmkarneválon szombaton a Száll a kakukk fészkére vetítése után Jan Novák író személyesen mutatja be a Formannal közösen készített Fordulatok - Emlékirataim című életrajzi könyvet, amely a Kalligram Kiadónál jelent meg.

Vasárnap este vetítik kultikus filmjét, a Hair című musicalt, amely 1979-ben készült, és a vietnámi háborút, valamint a hippi korszakot idézi. Február 20-án, hétfőn a minifesztivál zárásaként láthatja a közönség a nyolc Oscaros Amadeus című 1984-ben készült alkotás 173 perces, rendezői változatát. A vetítések után a prágai Stormin zenekar muzsikál, az Amadeus bemutatását követően pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuló Jan Vojtek zongorista és barátai zenélnek - ismertette a Cseh Centrum munkatársa.

Mint megemlítette, Milos Forman az 1980-as években az Egyesült Államok észak-keleti részébe, Connecticut államba költözött, ahol egy farmon él cseh feleségével és két kisebbik ikerfiával.

Forman utoljára idén januárban járt Prágában a Les bien-aimés című film bemutatóján. A 2011-ben készült francia-angol-cseh zenés, romantikus alkotás egyik főszerepét játszotta Catherine Deneuve francia filmsztár oldalán. Az alkotást tavaly májusban a Cannes-i Filmfesztivál zárásaként vetítették - emlékeztetett Gál Robert.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés