bezár
 

art&design

2012. 02. 12.
Újra összeáll a pekingi Madárfészek tervezői szupercsapata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra összeáll a pekingi Madárfészek nemzetközi tervezői szupercsapata: Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész és a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda ezúttal a londoni Serpentine Gallery idei nyári kerti pavilonján fog együtt dolgozni.

prae.hu

A londoni Hyde Parkban álló Serpentine Gallery 2000 óta minden évben egy-egy híres építészt kér fel a nyári pavilonjának megtervezésére. Az idei, vagyis a 12. pavilon különlegessége, hogy a 2008-as Pekingi olimpiai játékok számára tervezett Madárfészek után Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész, valamint a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda ismét együtt fog dolgozni - olvasható a The Guardian című brit napilap internetes kiadásában.

Aj Vej-vej jelenleg Skype-on keresztül tartja a kapcsolatot a svájci tervezőkkel, és egyelőre bizonytalan, hogy a júniusi pavilonállításra elhagyhatja-e Kínát. A művészi- és szólásszabadság szimbólumává vált alkotót tavaly áprilisban őrizetbe vették a pekingi repülőtéren, és majdnem három hónapon keresztül fogva tartották, míg nem a nagy nemzetközi tiltakozásnak köszönhetően végül tetemes óvadék fejében júniusban szabad lábra került. A hatóságok később hivatalosan adóelkerüléssel vádolták.

Az eddig nyilvánosságra hozott részletek szerint a 2012-es lesz az eddigi legalacsonyabb pavilon: a teteje mindössze másfél méterrel fog "lebegni" a föld felett, ezért néhány centimétert leásnak a földbe, hogy a látogatók elférjenek. A tetőt az eddigi és a legújabb pavilont jelképező 12 oszlop fogja megtámasztani. A tervek szerint a különleges fedél összegyűjti az esővizet és visszatükrözi az égboltot, de teljesen ki lehet szárítani és "táncparkettnek, vagy a park fölött lebegő terasznak is lehet használni".

A pavilon felállítására a számtalan kulturális programot kínáló 2012-es Londoni Fesztivál keretén belül kerül sor. Az elmúlt 12 évben olyan nevek vettek részt a Serpentine Gallery kezdeményezésében, mint az iraki születésű, de Nagy-Britanniában élő és alkotó építész, Zaha Hadid, aki az első pavilont tervezte, a brazil Oscar Niemeyer, és a galéria 2011-es nyári "rezidenciáját" megálmodó Peter Zumthor nemzetközileg elismert svájci építész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés