bezár
 

építészet

2012. 02. 11.
Felavatták az egri vár megújult kapuit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult az egri vár főbejárata, illetve a Varkoch-kapu; a beruházást szombaton avatta fel Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos és Habis László (Fidesz) a település polgármestere.

prae.hu

A rekonstrukcióra azért volt szükség, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárása olyannyira megrongálta a két kaput, hogy azokat le kellett zárni a turistaforgalom elől, illetve szűkíteni kellett a bejáratot.

A 15 millió forintos költséggel elvégezett munkálatok során az állagmegóváson túl statikailag is megerősítették az építményeket, illetve pótolták az erodált köveket.

Mint azt Nyitrai Zsolt elmondta: a fejlesztés megvalósítása jó példája a politika, az önkormányzat és a műemlékvédelmi szakma összefogásának, mert ennek az eredménye a felújításhoz szükséges források előteremtése.

Habis László azt hangsúlyozta: reményei szerint a jövőben lehetőség nyílik további egri műemlékek, így a tetemvár és a minaret megerősítésére, a minaret környékének turisztikai fejlesztésére, illetve a Valida Sultana törökkori romfürdő feltárásának folytatására.

Molnár Zoltán az intézményfenntartó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő általános vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a szakemberek szerint a most elvégzett felújításnak köszönhetően, rendszeres ellenőrzés mellett akár 40 évig is biztosított a kapuk megfelelő állapota.

A renoválásra a nemzeti fejlesztési miniszter augusztusi döntése nyomán került sor, azt követően hogy Habis László segítséget kért az akkori tárcavezetőtől Fellegi Tamástól. A kezdeményezéshez csatlakozott Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat ugyancsak fideszes elnöke is.

Az egri vár az ország legnépszerűbb vidéki múzeuma, évente több mint 400 ezer látogatót fogad.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés