bezár
 

film

2012. 02. 11.
Lendületesen nő a filmipar Kínában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jegybevételek alapján Japánt megelőzve Kína válhat idén a világ második legnagyobb filmfogyasztójává.

prae.hu

A statisztikák szerint a kelet-ázsiai ország az elmúlt hónapokban már lehagyta az Egyesült Államok mögött ezüstérmes Japánt, bár éves szinten tavaly még a szigetország 10 százalékkal több bevételt produkált. Peking mind a külföldi, mind a hazai gyártású filmekből származó bevételek terén megelőzi keleti szomszédját. A mindkét országban bemutatott hollywoodi mozik például jóval sikeresebbek Kínában, a hazai filmeket illetően pedig átlagosan 30 százalékkal több jegyet értékesítenek ott, mint a szigetországban.

A kínai jegypénztárak 2011-ben 13,1 milliárd jüant (460 milliárd forintot) kasszíroztak. Ez 2010-hez képest 29 százalékos növekedést jelent, 2009-hez képest pedig a bevételek megduplázódását. Idén 20 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.

A mozi iparága továbbra is lendületesen fejlődik. A hivatalos statisztikák szerint tavaly több mint 800 új filmszínház nyílt az országban és csaknem 600 kínai film született. A legnézettebb mozifilm a Transformers 3 volt, 172 millió nézővel, második a Kung Fu Panda 2 (95 millió értékesített jeggyel), harmadik pedig a Karib-tenger kalózainak negyedik része, 73 millió nézővel. Idén év végére a 13 ezret is elérheti a mozivásznak száma Kínában: ezekből Japánban jelenleg 3400 van.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés