bezár
 

zene

2012. 02. 11.
Joshua Redman és triója Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trió formációjával lép fel szerdán a Budapest Jazz Clubban Joshua Redman világhírű amerikai tenor-, alt- és szoprán szaxofonos; a dinamikus, érzelemdús játékáról ismert zenész rövid európai turnén van.

prae.hu

Joshua Redmant a kortárs dzsessz egyik legjelentősebb szaxofonosaként tartja nyilván a szakma. Triójában jelenleg Reuben Rogers nagybőgős és Gregory Hutchinson dobos egészíti ki.

Tízéves korában kezdett szaxofonozni, majd jogász hallgatóból lett a 20. század végének és a 21. század elejének egyik legmeghatározóbb és legkeresettebb dzsesszfúvósa. Már a Harvardon folytatott tanulmányaival párhuzamosan látogatta a világhírű Berklee College of Music-ot, majd 1991-ben New Yorkba utazott, hogy zenei kibontakozásához a lehető legjobb táptalajt biztosítsa.

New York pezsgő dzsesszéletének főszereplői hamar befogadták maguk közé a kiemelkedően tehetséges Redmant, akinek olyan zenészekkel nyílt lehetősége együtt játszani, mint Peter Bernstein, Larry Goldings, Kevin Hays, Roy Hargrove, Geoff Keezer, Leon Parker, Jorge Rossy vagy Mark Turner. New Yorkban nyerte meg a Theolonious Monk nemzetközi szaxofonversenyt; részben ennek a rangos elismerésnek köszönhetően rövid időn belül sorra kapta a különféle felkéréseket. Redman játéka hallható például Elvin Jones, Charlie Haden, Pat Metheny vagy Paul Motian több korongján.

1993-ban a Warner Bros gondozásában jelent meg első, nevét viselő szólólemeze, amelyért Grammy-díjra is jelölték a fiatal szaxofonost. Megszámlálhatatlanul sok felvételen működött közre, emelett saját projektjeit tekintve is rendkívül termékeny zenésznek és zeneszerzőnek számít. Egyik leghíresebb zenekara az ezredfordulón alapított Joshua Redman Elastic Band, amellyel hatalmas sikereket ért el. Legutóbbi szólólemeze 2009-ben jelent meg Compass címmel.

Sokak szerint zenéjének fő különlegessége a sokszor már-már az emberi énekhang tulajdonságait megközelítő, dinamikus, érzelemdús játék, valamint előadásmód, amely minden esetben unikum jelleget kölcsönöz színes dzsessz szerzeményeinek.

Mostani rövid, tíznapos európai turnéja a trióval február 9-én kezdődött a svájci Chiassóban egy dzsesszfesztiválon, a koncertsorozat Budapest mellett Svédországot, Dániát, Törökországot és Grúziát is érinti. Joshua Redman áprilisban és májusban Észak-Amerikában játszik több formációval, júniusban pedig Japánban és Franciaországban lép fel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés