bezár
 

art&design

2012. 02. 11.
Objektek, zászlók, nyomatok Szombathy Bálint kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombathy Bálint Munkácsy-díjas képzőművész, multimédiás alkotó utóbbi 20 évben készült, köztük legújabb munkáiból, zászlókból, objektekből, nyomatokból nyílik kiállítás február 15-én az Erlin Galériában.

prae.hu

Szombathy Bálint elmondta az MTI-nek, hogy a tárlaton olyan munkái is szerepelnek, amelyek még nem voltak kiállítva. Három posztamensen objekteket, a falakon - bizonyos performanszok eredményeiként készült - nyomatokat és három nagy zászlóátdolgozást láthat a közönség.

A tárlat címére utaló ötágú csillag már 1971-ben megjelent a művész képein, s azóta különböző ideológiák összefüggéseiben folyamatosan jelen van munkásságának különféle műfajaiban: kollázsaiban, fotóin, installációiban, performanszaiban és objektjeiben. Munkássága organikus, a folytonosságot és a radikális megújítást képviseli - írta róla egy kritikusa.

A művész - aki egyetért ezzel a megállapítással - példaként hozta fel a pénz ideológiáját, amelyet ugyanolyan rossznak tart, mint a politikai ideológiát. "A témával a 70-es évek eleje óta foglalkozom, még mindig időszerű, csak egy kicsit másként" - jegyezte meg.

A művész véleményét az Egyesült Államok zászlaján jeleníti meg. A kézzel hímzett, míves csillagos-sávos lobogó bal felső sarkában a csillagokra összetépett, de felismerhető dollárdarabkákat ragasztott, egy korábbi performanszának maradványait.

A délszláv háború idején, 1993 és 1995 között két jelentősebb performanszot mutatott be, az egyiket vérvétellel kötötte össze, és a saját magától vett vérrel írta át Jugoszlávia térképét - ezzel fejezve ki a háború brutalitását - magyarázta.

Az amerikai zászlót és a vérrel átírt térképet is bemutatja a kiállításon, amelyet L. Simon László író, költő, a Nemzeti Kulturális Alap és az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke nyit meg, és amely február 28-ig tart nyitva.

Szombathy Bálint a szerbiai Vajdaságban, Pacséron született, Újvidéken kapcsolódott be a 60-as, 70-es évek művészeti mozgalmaiba, a Bosch-Bosch avantgárd csoport alapító tagja, hosszú évekig az Új Symposion folyóirat művészeti szerkesztője volt. Konceptuális, avantgárd műveit önálló tárlatokon mutatta be nemcsak a Vajdaságban, hanem többek között Párizsban, Lublinban, Krakkóban és Montrealban is.

A művész 2000 óta él Budapesten és szinte évente mutatja be alkotásait kiállításokon. Művei megtalálhatók a Belgrádtól 25 kilométerre fekvő Duna menti Novi Banovciban, Vladimir Macura magán múzeumában, ahol a 20. századi vajdasági és szerbiai avantgárd művészek munkái láthatók. Képei vannak a zágrábi Kortárs Művészetek Múzeumában és Marinko Sudac zágrábi műgyűjtő ugyancsak 20. századi avantgárd kollekciójában.

A zágrábi Sudac-gyűjteményből április 15-ig tart nyitva tárlat Budapesten, a Kassák Múzeumban, benne Szombathy Bálint egyik nyomatával.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés