bezár
 

színház

2012. 02. 11.
Magyar Táncművészeti Főiskola - Külföldi balettigazgatók a vizsgákon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén először európai balett-társulatok vezetői is részt vesznek a végzős balettművész növendékek vizsgáin a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A balettigazgatókat elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök tudásáról, és kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szerződtetnének.

Szkéné színház

A Magyar Táncművészeti Főiskola elsősorban a környező országok neves operaházainak képviselőit hívta meg a 9. évfolyamos hallgatók hétfőn kezdődő, úgynevezett termi képesítő vizsgáira - áll az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az idei évben egy 9 fős leány és egy 8 fős fiú osztály végez, Machert Szilárd és Fodorné Molnár Márta vezető balettmesterek irányításával. Európai viszonylatban nagy létszámú évfolyamnak számít a két végzős osztály, hiszen van olyan partner intézmény, ahol évek óta egy-egy fiú és három-négy lány végez a balettművész szakon.

A közlemény Szakály Györgyöt, a budapesti főiskola rektorát idézi, aki elmondta: a külföldi társulatvezetőket elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök technikai és művészi tudásáról, és már a vizsga alatt kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szívesen leszerződtetnének. A vizsgákra várják a spliti, a pozsonyi, a chemnitzi és a varsói balett-társulatok vezetőit.

Természetesen a magyarországi nagy együttesek művészeti igazgatói is meghívást kaptak az eseményre, ők minden évben ezeken a vizsgákon választják ki társulataik új tagjait.

Az idén először a balett, az emelés tárgy (pas de deux) mellett modern- és kortárstáncból is vizsgáznak az ifjú művészek. A magyarországi, és főleg a nemzetközi társulatok jó része ugyanis már nemcsak tisztán klasszikus technikákkal viszi színre előadásait, így a fiatal művészeknek szükségük van a modern technikák elsajátítására is.

A végzősök között a főiskola nagy reménységének számít Darai Tamás és Török Zsolt, akik sikeresen szerepeltek versenyeken és fesztiválokon, számos főszerepet táncoltak a főiskola előadásain, valamint Csonka Vanessza, aki 2010-ben ezüst érmet kapott az isztambuli nemzetközi balettversenyen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés