bezár
 

art&design

2012. 02. 11.
Szupergyors liftet készített a Mitsubishi cég
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szupergyors liftet terveztek a Mitsubishi japán cég tervezői, a felvonót a Kínában épülő Sanghaj Toronyban fogják használni.

prae.hu

Az Egyesült Arab Emírségekben lévő Burdzs Kalifa hamarosan elveszíti a világ legmagasabb felhőkarcolója címét, de a világ leggyorsabb liftjével sem büszkélkedhet sokáig. A Mitsubishi a minap bemutatta egy új felvonó-technológia makettjét, a liftet - a még építés alatt álló - Sanghaj Toronyba tervezték. Az aerodinamikai jellemzőiben egy lövedékre hasonlító felvonó a lélegzetelállító 64 kilométeres óránkénti sebességre képes, míg a Burdzs Khalifa liftjei "csupán" 41 kilométer per óra sebességgel szállítják utasaikat - olvasható a Yahoo hírportálján.

A Mitsubishi felvonójának drótkötele magas szilárdságú, műanyaggal bevont acélból készül a nagy sebesség és a biztonsági szempontok miatt. A liftet gyorsasága mellett olyan motorral működtetik, amely képes elektromos áramot visszatáplálni, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a fogyasztását.

A felvonófülke mechanikai megoldásai miatt szinte rázkódásmentes, és a benne lévő levegő nyomását úgy szabályozták, hogy a benne utazóknak még füldugulásuk se legyen.

A szupergyors lift kipróbálásra még 2014-ig várni kell, amíg a Sanghaj Torony elkészül. Ez lesz a legmagasabb Sanghaj három legnagyobb felhőkarcolója közül. Az épület 632 méter magas, 128 emeletes, és 380 000 négyzetméteres alapterületű lesz. Ez lesz a második legmagasabb épület a világon a Burdzs Kalifa után legalább is addig, amíg Szaúd-Arábiában fel nem épül egy 1000 méteresre tervezett felhőkarcoló.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés