bezár
 

zene

2012. 02. 10.
Interjúkötet: a magyar zenepedagógia nagy alakjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Muzsika a katedrán címmel a mai magyar zenepedagógia 25 legjelesebb képviselőjével készített interjúkötetét, valamint Mi vagyunk a rózsák… című népzenei tanulmánykötetét mutatta be a szerző, Fehér Anikó pénteken a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

prae.hu

"Nem vagyunk elkényeztetve zenei tárgyú könyvekben, főleg olyanokban nem, amelyek oktatási témájúak" - mondta a bemutatón Zelinka Tamás zenepedagógus, az esemény moderátora.

"Annak a generációnak az iskolateremtői szólalnak meg a könyvben, akik pályájukat az ötvenes években kezdték, és magas színvonalú művészi, tudományos és oktatói munkájuk eredményeként zenepedagógusok generációit nevelték fel.

Ők a mai napig meghatározó egyéniségei a magyar zeneoktatásnak az alapfoktól a felsőfokig" - emelte ki Fehér Anikó.

A beszélgetésekben az oktatók felidézik pályájuk alakulásának jelentős mérföldköveit, vallanak zenepedagógiai munkájukról és megosztják az olvasóval gondolataikat a magyar zenepedagógia jelenlegi helyzetéről és az általuk elképzelt jövőjéről is. A pedagógusok olyan személyes arcukat is megmutatják, amellyel eddig a hozzájuk közelállókon kívül nem sokan találkozhattak.

A szerző másik kiadványa, a Mi vagyunk a rózsák… című kötet a magyar népzene alapvetései alcímet viseli. A tanulmány 125 magyar népdalt tartalmaz, amelyeken keresztül nagy vonalakban megismerhető a magyar népdal mind szerkezetileg, mind lényegileg.

"Sok népdalkiadvány jelent meg már, de ilyen még soha, amiben a dalok mellett azok elemzése is látható. Újdonság az is, hogy a mellékelt CD-n a dalok fele eredeti előadásmódban hangzik fel, másik fele maiban" - vallott kötetéről Fehér Anikó.

A gyűjtéshez tartozik egy 100 zeneszámot tartalmazó hangzóanyag, amelynek fele eredeti előadásmódban szólaltatja meg a dalokat, fele pedig mai előadók, a Zeneakadémia népzene előadóművész szakos hallgatói és Fehér Anikó tolmácsolásában szólal meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés