bezár
 

irodalom

2012. 02. 10.
Tulajdonos- és vezetőváltás a Helikonnál - A kiadó profilja megmarad
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megtartja a Libri Kiadó az év elején érdekeltségébe került Helikon jelenlegi profilját, tavasszal pedig új gyerekkönyvkiadót is indít Kolibri néven - mondta az MTI-nek Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója, aki a Helikon vezetését is átvette.

prae.hu

Felidézte, hogy a Libri részesedést vásárolt a Helikon Kiadóban, de a cég egy része a korábbi tulajdonosoké maradt.

"A változás leglényegesebb eleme, hogy összevonjuk azokat a tevékenységeket, amelyek nem kiadóspecifikusak, így a kereskedelmet, a pénzügyet, a logisztikát, a marketingtevékenységet" - magyarázta Halmos Ádám, hozzátéve, hogy nemsokára a Helikon átköltözik a Libri Kiadó Nyugati téri irodáiba.

Az igazgató kiemelte: megtartják a Helikon önálló szakmai irányítását, a feladatra Péczely Dórát, a Líra-csoporthoz tartozó Magvető Kiadó nemrég leköszönt főszerkesztőjét kérték fel. "A feladata az lesz, hogy újra arcot adjon a kiadónak, hogy továbbvigye azt az értékrendet, amit az olvasók megszokhattak" - mutatott rá Halmos Ádám. Mint hangsúlyozta, nem terveznek profilváltást, a konzervatív értékek mentén fejlesztik a céget, valamint továbbra is a szépirodalom, a társadalomtudományok, a politikatudomány lesz a meghatározó a kiadványok tematikájában.

A Helikon továbbra is a "Sándorok kiadója marad", itt gondozzák ugyanis Márai Sándor, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor és Weöres Sándor életművét, valamint "tiszteletbeli Sándorként" Alessandro Baricco könyveit - jegyezte meg Halmos Ádám. Folytatják a Hangzó Helikon-sorozatot is, amely az igazgató szerint igen fontos szerepet töltött be az elmúlt években a költészet népszerűsítésében, ugyanakkor az eladott példányszámokra sem lehetett panasz.

Terveznek némi racionalizálást is, ez főleg a Helikon egyik profiljának számító albumkiadást fogja érinteni. "Sajnos ezen kiadványok piaca nagyon összement az utóbbi években, ezért ezzel a szegmenssel sokkal óvatosabban kell bánnunk" - mondta az ügyvezető igazgató.

A Libri Kiadó áprilisban a gyerekkönyvpiacon is megpróbálja megvetni a lábát: Kolibri Kiadó néven indítanak új vállalkozást. A cég szakmai irányítását Papp Miklós végzi majd, aki szintén a Líra-csoporttól érkezik, korábban a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztőjeként dolgozott. A Kolibri Kiadó főszerkesztője Balázs Eszter lesz, a Prae.hu művészeti portál korábbi gyerekirodalmi rovatának vezetője.

Halmos Ádám kitért arra is, hogy az augusztusban indult Libri Kiadó beváltotta a reményeket. Jelentős sikernek könyvelték el Papp Sándor Zsigmond Semmi kis életek című regényét; a karácsonyi könyvszezonban piacra dobott, a rendszerváltozás éveiben, Erdélyben játszódó mű mintegy 2000 példányban kelt el alig három hónap alatt. "Ez nem kis eredmény egy elsőregényes szerzőtől" - jegyezte meg az igazgató. A legnagyobb könyvsikert Julie Orringer Láthatatlan híd című könyve hozta, az amerikai írónő magyar vonatkozású lektűrje több mint tízezer példányban kelt el az őszi-téli időszakban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés