bezár
 

irodalom

2012. 02. 09.
18-án, jövő szombaton lesz Csurka István temetése Budapesten, a Fiumei úton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő szombaton, február 18-án 13 órakor vesznek végső búcsút Csurka István írótól, a Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) elnökétől a budapesti Fiumei úti temetőben - tudatta a párt a honlapján.

prae.hu

Az író, pártelnök múlt szombaton, február 4-én, életének 78. évében halt meg.

Csurka István 1934. március 27-én született Budapesten. 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. Tanulmányai befejeztével szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Első írása 1954-ben jelent meg, azt követően több regényt, filmforgatókönyveket, hangjátékokat, elbeszéléseket, színműveket írt.

Irodalmi munkásságáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott, 1980-ban elnyerte a színikritikusok díját.

1973 és 1986 között a Magyar Nemzet tárcaírója, 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991 januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke volt.

Politikai megnyilvánulásai miatt többször került szembe a hatalommal: 1972-ben szilenciumra ítélték rendszerellenesnek és antiszemitának minősített kijelentései miatt, 1986-ban pedig azért, mert a kisebbségek érdekében való összefogásról szóló, Elfogadhatatlan realitás című esszéje megjelent a New York-i Püski Kiadónál.

Csurka István 1990-94-ben és 1998-2002-ben országgyűlési képviselőként dolgozott, előbb az MDF, majd a MIÉP színeiben.

A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja volt. Később az MDF országos elnökségének tagjaként tevékenykedett, két évig az ügyvezető elnökségnek is tagja volt. 1991 decemberétől egy évig a párt alelnöki teendőit látta el. 1993-ban kizárták az MDF-ből. Már 1992-ben életre hívta a Magyar Út Alapítványt, majd elindította a Magyar Út Körök Mozgalmat, amelynek 1993 júliusában elnöke lett.

Ugyanebben az évben megalakította a MIÉP-et, melynek kezdetben elnökségi tagja, majd 1993 novemberétől társelnöke, 1994 októberétől elnöke volt.

Az Új Színház vezetésére kinevezett Dörner György 2011 októberében Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának. Tarlós István főpolgármester azonban az agresszív tiltakozások hatására decemberben felkérte az új igazgatót, hogy ne alkalmazza Csurka Istvánt a színházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés