bezár
 

irodalom

2012. 02. 08.
Bemutatták Csáky Pál legújabb könyvét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Álom a szabadságról" címmel szerdán látott napvilágot Csáky Pál szlovákiai közíró és politikus legújabb kötete. Az ünnepélyes könyvbemutatónak szerda este a Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi központja adott otthont.

prae.hu

"Mindig fontos esemény Csáky Pál egy-egy könyvének megjelenése" - hangoztatta Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának első elnöke.

Hozzátette: ez azért van így, mert Csáky Pált kollégaként és barátként is olyannak ismeri, mint aki mindig nyíltan mondta ki a véleményét.

Ez pedig annál is inkább fontos, mert a rendszerváltás óta eltelt két évtizednek nem a felvidéki magyarok voltak a nyertesei, a most megjelent könyv pedig lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki bepillantson abba, hogy mi miért és hogyan történt.

A 220 oldalas esszégyűjtemény, melyhez fotódokumentáció is tartozik, a szlovákiai magyarság elmúlt 20 évének sajátságos életérzésébe enged bepillantást, s közben időtlen, de mégis aktuális, határok nélküli, de mégis a szülőföldhöz kötődő üzenetet közvetít.

Csáky azt a kérdést feszegeti, hogy a szlovákiai magyarság megtett-e mindent saját fennmaradásáért, és vajon mi az oka annak, hogy határon túli magyar közösségek közül pont a szlovákiai magyarság nemzettudata csökken a legnagyobb mértékben.

"Magyarságunkról soha nem mondunk le, számunkra nem az asszimiláció, nem az önfeladás a követendő út, hanem a minden szempontból szabad élet" - mondta az MTI-nek az immáron tizenegyedik kötetének legfőbb üzeneteiről Csáky Pál.

"Ez az írás arról is szól, hogy tisztességesek akarunk lenni önmagunkhoz és a körülöttünk élőkhöz, ugyanakkor elvárjuk azt, hogy az az ország is, ahol élünk, tegyen annak érdekében, hogy itthon érezzük magunkat" - hangoztatta.

Koncsol László, József Attila díjas író a bemutatón azt hangsúlyozta: "ha mindenki úgy gondolkodna, mint ő és még sokan mások, ha nem adnánk el a termőföldünket idegeneknek, ha a vegyes házasságokban élők nem magyartalanodnának el, ha mindannyian magyar iskolába íratnánk a gyermekeinket, ha az anyaországi hatalom párthovatartozástól függetlenül törődne velünk, akkor nem kellene aggódnunk a fennmaradásunkért".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés