bezár
 

art&design

2012. 02. 08.
Gyűjtés egy dél-felvidéki kastély felújításáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovákiában gyűjtést szervez a Mentsük meg a kastélyt Abaszéplakon nonprofit szervezet, mely az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 című projektum egyik kiemelt beruházásának számító kastélyfelújítás öt százalékos önrészének előteremtéséhez szeretné hozzájárulni.

prae.hu

A Kassához tartozó Abaszéplak (Krásna) városrészben található kastély felújításához szükséges önrész mintegy 90 ezer euró (26 millió forint), az összköltség pedig meghaladja az 1,9 millió eurót.

Az önrész adományokból történő összegyűjtésére egy évet szán a kastély megmentéséért tevékenykedő szervezet. Február 13-án helyezik ki a pénzgyűjtő urnákat a városrész önkormányzati hivatalában és a római katolikus templomban, valamint Kassa belvárosában is terveznek gyűjtést.
A helyi önkormányzat két tagja már hozzájárult az önrészhez azzal, hogy a képviselői fizetésüket felajánlották a közcélra.

A műemlékként nyilvántartott barokk-klasszicista Zichy-kastély a 18. században épült. A nyolcvanas években kultúrházzá akarták alakítani, el is kezdték a munkát, ám a pénz elfogyott és 1989 óta csak pusztul az épület. Ezt a helyzetet próbálja megoldani a 2006-ban létrejött nonprofit szervezet, melynek igazgatója Marek Kazimír, aki korábban Abaszéplak polgármestere volt.

A tervek szerint kulturális célokra használnánk a kastélyt. Egyebek mellett múzeum, könyvtár, kiállítóterem, klubhelyiség nyílik majd benne.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés