bezár
 

film

2012. 02. 06.
Filmek a mexikói filmtörténet aranykorából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mexikói filmtörténet aranykorát felidéző, öt alkalomból álló vetítéssorozatot indít Mexikó magyarországi nagykövetsége és a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ).

prae.hu

A filmbemutató sorozat ünnepélyes megnyitóval kedden kezdődik Budapesten, ez alkalomból már az első alkotást is levetítik. A rendezvénysorozat keretében Emilió Fernández és Gabriel Figueroa alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.

A vetítéssorozatot Mexikó külügyminisztériuma, a mexikói nagykövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), valamint a Televisa televíziós társaság és a Fundación Televisa támogatja - tudatta az MPRSZ az MTI-vel.

A filmeket spanyol nyelven, angol felirattal sugározzák, de a helyszínen a szervezők biztosítanak magyar szinkrontolmácsolást.

A részvétel a MPRSZ és a MÚOSZ tagjai számára díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. A mexikói filmtörténetben az 1940-50-es évek közepéig terjedő időszakot emlegetik aranykorként (Época de Oro).

Az ebben az időszakban született filmek mind témaválasztásukban, mind műfajukat tekintve a legkülönfélébbek voltak. Az aranykor filmjeit a fény és az árnyék megdöbbentő ellentéte, a sötét előterek és a világos hátterek, a festői égboltok gyakori alkalmazása jellemzi.

Ennek az időszaknak a legjelesebb képviselői közé tartozott Emilio Fernández (1904-1986) filmrendező és Gabriel Figueroa (1907-1997) operatőr. A szemle az Elhagyott nők című filmmel kezdődik, másodikként a Vadvirág (Flor Silvestre) című 1943-as művet, harmadikként a Buganvilia virág (Buganbilia) című 1944-es filmet láthatják az érdeklődők. A vetítéssorozat negyedik darabja az 1948-ban készült Falusi lány (Pueblerina), a szériát az Igazgyöngy (La perla) című 1945-ös mű zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés