bezár
 

film

2008. 08. 13.
5. CINEFEST - MEGVAN A VERSENYPROGRAM!
Miskolc, 2008. szeptember 14-21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
5. CINEFEST - MEGVAN A VERSENYPROGRAM! Idén 280 nevezés érkezett a CineFestre. A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 48 országból 5 kategóriában - nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, animációs film és speciális kategória - érkeztek alkotások. Az előzsűri döntése értelmében a legjobb 67 film versenyezhet a díjakért.

A CineFest idei versenyprogramjában a 67 versenyfilm 24 országot képvisel. Többek között 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba, köztük 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm. 
 

prae.hu

Az 5. CineFest speciális szekciója idén a nők társadalmi helyzetével foglalkozik, "Nők a képben" címmel. Ebben a témában 27 nevezés érkezett, 7 film jutott a versenyprogramba. 
 

A filmeket a CineFest által felkért nemzetközi zsűri tagjai bírálják majd el, a zsűri tagja az Oscar-jelölt rendező, M. Tóth Géza, a filmtörténész és esztéta Gelencsér Gábor, a neves fiatal lengyel kritikus, Łukasz Maciejewski és a Berlinben élő izraeli újságíró, Eldad Beck. A zsűri elnöke a skót filmes, az Edinburgh University oktatója, Emma Davie. 
 

Idén CineFest különösen sokféle programmal várja az érdeklődőket. Minden napra jut program: hétfőn, szeptember 15-én fiatal filmes fórummal kezdünk, ahol a versenyfilmek alkotói és producerei filmvásárlókkal és filmforgalmazókkal találkozhatnak. Célunk, hogy minél több fesztiválfilm jusson el a mozikba és a televíziók képernyőjére. 
 

Másnap a nagy múltú közép-európai filmiskolák - a legendás prágai FAMU, a łódzi Filmakadémia, a pozsonyi és a budapesti Filmművészeti Egyetemek - vezetői találkoznak és cserélnek eszmét a nyilvánosság előtt, a programot az iskolák legjobb filmjeinek vetítése kíséri. 
 

A szerda a dokumentumfilmeseké: Szalay Péter rendező vezetésével a rendszerváltás dokumentumfilmjeiből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, a vetítéseket viták kísérik. 
 

A csütörtöki workshop tárgya Közép-Európa és Hollywood kapcsolata: a résztvevők - neves kritikusok, filmtörténészek - arra keresik a választ, hogy mi lehetett az amerikai mozi létrehozóinak - akik nagyrészt Európának ebből a régiójából mentek Amerikába - titka? William Fox (a későbbi 20th Century-Fox alapítója) például a Miskolchoz közeli Ricsén született, Adolph Zukor (a későbbi Paramount Pictures alapítója) pedig Tolcsván. Az egésznapos konferencián sok érdekes filmtörténeti ismerettel gazdagodhatnak a résztvevők. 
 

A péntek a nőké: a "Nők a képben" tematikus programhoz több beszélgetés kapcsolódik, arra keresve a választ, hogy milyen a nők (különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra) érdekérvényesítő-képessége a hazai és az európai politikában, ill. hogyan változott a hazai média és a magyar játékfilmek nőképe az utóbbi évtizedekben. 
 

A CineFest idén először életműdíjat ad ki. A kitüntetett Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere, akinek filmjeiből retrospektív sorozatot válogatnak a szervezők.  
 

2008-ban a CineFest koncertekkel is várja a miskolciakat és a városba látogatókat. A Stella Artois Koncerteken többek között a Péterfy Bori and Love Band, a Barabás Lőrincz Eklektric és a Balanescu Quartett lépnek fel. 
 

A vetítések után idén is számos, hajnalig tartó buli várja a látogatókat a Jameson jóvoltából, így a jó hangulat garantált. Magyarország 5. születésnapját ünneplő, a szakma és a közönség által egyaránt a legcsaládiasabbnak tartott filmfesztiválja szeretettel látja régi barátait és az új érdeklődőket egyaránt! 
 

www.cinefest.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés