bezár
 

irodalom

2012. 02. 06.
Vasy Gézát köszöntik 70. születésnapja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasy Géza József Attila-díjas irodalomtörténészt, a Magyar Írószövetség korábbi elnökét köszöntik csütörtökön este a Magyar Írószövetségben 70. születésnapja alkalmából.

prae.hu

Az ünnepségen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Ágh István költő, író, műfordító, Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus és Tallián Marianne színész vesz részt - tájékoztatta az írószövetség az MTI-t.

Vasy Géza Budapesten született 1942-ben. Az Eötvös Lóránt Tudományegyetem honlapján található életrajzi adatok szerint 1960-ban sikeresen felvételizett az ELTE bölcsészkarára, ám származása miatt a döntést érvénytelenítették. Dolgozott laboránsként, könyvesbolti előadóként, sorkatonai szolgálatot teljesített, és közben két évig a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának volt hallgatója.

1964-ben felvételt nyert a bölcsészkarra, 1969-ben diplomázott magyar-könyvtár szakon. Azóta az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója.

Oktatómunkája mellett az ELTE központi kulturális intézményeit igazgatta, például az Egyetemi Színpadot 1987 és 1992 között.

Az egyetemi doktori címet 1974-ben, a PhD minősítést 1997-ben szerezte meg. Oktató és irodalomtörténészi-kritikusi munkássága elismeréseként többször kapott ösztöndíjat, nívódíjat, kitüntetést.

Közülük a legjelentősebbek: József Attila-díj (1995), Arany János-díj (2002), Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (2002), Széchenyi István Ösztöndíj (2003-2006).

Kutatási területe a huszadik századi magyar irodalom, azon belül kiemelten az 1945 utáni korszak. Idáig tizenkilenc önálló könyve jelent meg, társszerzője több mint félszáz kiadványnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés