bezár
 

építészet

2012. 02. 06.
Fűtésrendszert kapott a székelyderzsi templom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fűtésrendszert kapott az UNESCO-világörökség részét képező székelyderzsi unitárius templom; a beruházást a vasárnapi ünnepi istentisztelet után adták át.

prae.hu

Az eddig fűtés nélküli, több száz éves erődtemplomban történt fejlesztésért Demeter Sándor Loránd unitárius lelkész mondott köszönetet a Hargita megyei tanácsnak, a székelyderzsi önkormányzatnak és falu közösségének - írta a Hargita Népe című székelyföldi napilap hétfői számában.

Az új elektromos hálózatot is tartalmazó infrapaneles fűtési rendszer megépítésének összköltsége 50 ezer lej (3,5 millió forint) volt, amelyből 39 ezret a Hargita megyei tanács, 11 ezret a megyei Műemlékvédelmi Közszolgálat pályázatán nyerték el - olvasható a falu honlapján (www.szekelyderzs.com).

A munkálatokat Tövissi Zsolt műemlékvédelmi tapasztalatokkal rendelkező építészmérnök tervei alapján végezte el egy székelykeresztúri vállalat, az infrapaneleket Csíkszentkirályon gyártották.

A 13. századi eredetű szentélyhez a 15. században épített székelyderzsi vártemplom különlegességeihez tartozik a 13. századból származó, falba épített rovásírásos tégla, továbbá a 15. századi falképek, amelyek egyikén a Szent László-legenda látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés