bezár
 

film

2012. 02. 03.
Külföldi fesztiváligazgatók a Filmszemlén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 43. Magyar Filmszemlére látogatott Dieter Kosslick, a Berlinale és Thierry Fremaux, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Európa két legjelentősebb mustrájának vezetője támogatásáról biztosította a Magyar Filmművészek Szövetségét és a magyar független filmeseket.

prae.hu

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott pénteki sajtótájékoztatón Tarr Béla, a szemlét szervező Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke kiemelte: olyan vendégek érkeztek Magyarországra, akik jól ismerik és szeretik a magyar filmkultúrát. Hozzátette: a Malév leállása miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani részvételét Alberto Barbera, a velencei nemzetközi filmfesztivál igazgatója.

Alberto Barbera levélben kért elnézést távolmaradása miatt. A sajtótájékoztatón felolvasott levél szerint örömmel fogadta el Tarr Béla meghívását és osztozik a nagy tradícióval rendelkező magyar film jövőjével kapcsolatos aggodalmakban.

Az igazgató, aki a levélben magát a magyar filmművészet rajongójának nevezi, kiemelte, nem gondolta, hogy a magyar filmkultúra "érthetetlen politikai vagy gazdasági okok" miatt kerülhet veszélybe.

Thierry Fremaux elmondta: második alkalommal jár Magyarországon és azért döntött a részvétel mellett, hogy kifejezze támogatását a Magyar Filmművészek Szövetsége iránt.

A cannes-i fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: látogatása elsősorban demonstráció a független film mellett. Megjegyezte: a filmesek ugyan a filmet látják a világ középének, de ennél sokkal fontosabb, hogy a filmművészet képes megmutatni legerősebben, ha rossz irányba mennek a dolgok egy országban.

"Nemcsak arról van szó, hogy ki osztja a pénzeket, hanem arról, hogy a filmmel a történelmet is alakítani lehet" - fogalmazott. Elmondta: szombaton utazik vissza Franciaországba, előtte részt vesz a Magyarország 2011 péntek esti díszbemutatóján.

Dieter Kosslick arról beszélt, hogy nem dolga bírálni a magyar kulturális kormányzatot, de európaiként joga van véleményt nyilvánítani róla. Megjegyezte: félő, hogy a gazdasági válságot kulturális válság fogja követni, holott Európát a kultúra révén lehetne megmenteni.

A fesztiváligazgató az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet, mint fogalmazott, a magyar filmesek tudhatják, van hova fordulniuk a nehéz időkben is. "Nem hagyjuk magára a magyar filmet" - tette hozzá.

Dieter Kosslick az MTI-nek elmondta: Fliegauf Benedeknek a Berlinale versenyprogramjába válogatott Csak a szél című filmje kiváló. "Nem is válogattuk volna be a versenybe, ha nem látjuk esélyesnek" - mondta, hozzátéve, hogy a Berlinale idén a változásokról szól, arról, hogy változóban van a világ. Sok alkotás foglalkozik az arab tavasszal, Afrikával, azzal, hogy az emberek küzdenek jogaikért.

A versenyben szereplő filmek emberi sorsokat járnak körül, ilyen a magyar alkotás is. "Fliegauf Benedek korábban is nagyszerű alkotásokkal mutatkozott be a fesztiválon, nagy várakozás övezi új filmjét is" - emelte ki a fesztiváligazgató.

Daniela Michel, a mexikói Moreliában rendezett nemzetközi filmfesztivál szervezője, a cannes-i mustra tavalyi zsűritagja a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy idén októberben is több magyar alkotás fog szerepelni a mexikói seregszemlén, tavaly ugyanitt Tarr Béla életművét mutatták be.

A csütörtökig tartó 43. Magyar Filmszemlén összesen 141 rendező alkotását mutatják be. A szemlén 10 játékfilm, 3 ifjúsági és gyerekfilm, 1-1 egészestés animációs és egészestés szkeccsfilm, 50 dokumentumfilm, 30 animációs, 9 ismeretterjesztő és 13 kísérleti, kisjátékfilm szerepel. Az idei "fapados" mustra sajátossága, hogy nincs verseny és nem osztanak díjakat sem.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés