bezár
 

irodalom

2012. 02. 03.
Országos verseny rejtvényfejtőknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyszabású versenyt szervez - idén ötödször - a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) szombaton Budapesten, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából - közölte István György, a ROE elnöke pénteken az MTI-vel.

prae.hu

István György elmondta, hogy a szombati egyéni versenyen a kezdőtől a mesterfokig, a skandináv rejtvénytől a kevert olasz típusúig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki leginkább megfelelő rejtvényt, sőt lesz kvízrejtvény és titkosírás-fejtés is.

Ezenkívül logikai rejtvényekkel is tesztelhetik a tudásukat, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is találkozhatnak a versenyzők. Utóbbi kategóriában a tizenévestől a nyolcvan év feletti korosztályig mindenki megtalálható - tette hozzá.

Megemlítette, a versenyre már több, mint 200 rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról, így megvan rá az esély, hogy ez lesz a legnagyobb létszámú hazai rendezvénye a ROE-nek.

A rendezvényen részt vesz a megjelenésének 55. évfordulóját ünneplő Füles szerkesztőségének több munkatársa, köztük Markos Ede főszerkesztő, valamint indul a versenyen Madarassy Pál, aki 2007-ben Rio de Janeiróban megnyerte a rejtvényfejtő-világbajnokságot - jegyezte meg.

A ROOE elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli. "A magyar kultúra szerves és világszerte ismert része a Rubik Ernő által feltalált bűvös kocka, mutatva, hogy hazánkban a rejtvénykultúra és a logikai készség átlag feletti" - fogalmazott.

Utalt arra: az 1996 óta működő ROE, a hazai rejtvényfejtőket tömörítő civil egyesület ezért is szerette volna, hogy az év egyik napja hivatalosan is a magyar rejtvényfejtők napja legyen, "amikor emlékezni lehet a magyar rejtvénytörténelem nagyjaira, s ezzel együtt kiemelve a rejtvényfejtő-mozgalom igen csak élő mivoltát, felhívhatjuk a figyelmet a legújabb eseményekre".

A ROE szervezte tavaly novemberben Egerben a 20. Rejtvényfejtő-világbajnokság és a 6. sudoku-világbajnokság is - emlékeztetett.
2007-ben Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter is támogatta a ROE és a Füles szerkesztőségének javaslatát, hogy minden évben február 3-át - a Füles című rejtvénylap első számának megjelenése alkalmából - a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák.

A Füles 2007. február 3-án ünnepelte első száma megjelenésének ötvenedik évfordulóját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés