bezár
 

art&design

2012. 02. 03.
Kádár János Miklós tárlata Belgrádban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kádár János Miklós magyarországi festő, grafikus munkáiból nyílik pénteken kiállítás Belgrádban.

prae.hu

A Derkovits-ösztöndíjas és Munkácsy-díjas festőművész alkotásaival a belgrádi közönség a város egyik legkedveltebb utcájában, a Skadarliján található Djura Jaksic-házban találkozhat, egy olyan környezetben, amely a 19. és 20. században is a költők és művészek találkozóhelye volt.

Kádár János Miklós a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mestere volt Papp Gyula, Szőnyi István és Bernáth Aurél. 1974–1987 között a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára, 1988-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, majd adjunktusa, a kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Főiskolai Karának egyetemi tanára. 1992–1998 között a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnöke volt.

Az artportal.hu című honlap megfogalmazása szerint festészetét alapvetően meghatározzák az 1960-as évek groteszk törekvései, Kondor Béla emberábrázolása.

Színskálája meglehetősen stabil, főként a barnák és okkerek harmonikus egyensúlyára épül, amelyet gyakran ellenpontoz metszően hideg kékekkel. Képei nagyobbrészt figurális, szimbolikus kompozíciók, előszeretettel reneszánsz öltözetben, környezetben. Grafikai munkáit a kemény rajzosság, expresszív formaalakítás jellemzi.

A pénteki tárlatot Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete nyitja meg. Livija Lazic-Kankaras, a szerb fővárosban élő vajdasági magyar festőnő, újságíró és művelődésszervező az MTI-nek elmondta: Kádár János Miklós képei után a tervek szerint hamarosan öt vajdasági magyar festő munkáit fogják kiállítani Belgrádban.

Kádár János Miklós festményeit február 12-ig tekintheti meg a művészetbarát szerbiai közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés