bezár
 

színház

2012. 02. 02.
Amazonok: kortárs dráma Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amazonok címmel új mai magyar dráma ősbemutatóját tartják vasárnap Kecskeméten a Kelemen László Kamaraszínházban. A darabot szerzőként és rendezőként is Réczei Tamás, a helyi Katona József Színház művészeti vezetője jegyzi.

Szkéné színház

Mint Réczei Tamás az MTI-nek elmondta, a dráma alaphelyzete egy természeti katasztrófa, amely elől egy vonaton menekítik az embereket. Az ő sorsukat ismeri meg később a közönség.

Nem akarnak elárulni semmit magukról, de van egy beteg ember a vonaton, aki valahogy kihozza belőlük azt, hogy elmeséljék, mi történt velük - tette hozzá a rendező.

Tíz szereplő, tíz sors, fura, a színészek számára nehéz nyelvi közeg, amelyben nagyon sok, kicsi félmondatból állnak össze a sorsok - jellemezte Réczei Tamás a darabot, hangsúlyozva, hogy a történet időtlen, de a tárgyak tekintetében modern, a helyszíne sem valós, mert a szövegben megemlített városok nem adnak támpontot.

Réczei Tamás a darab különlegességeként említette, hogy a szerepeket alakító színészekre írta a drámát.

Kifejezett célja volt, hogy lehetőséget adjon a társulat női tagjainak, hiszen a világirodalomban nem egyenlő a nemek aránya: tíz férfi szerepre öt-hat női szerep jut a darabokban. Az előző évadban például ez a törekvés is közrejátszott a Hebehurgya hölgyek műsorra tűzésében.

Az eredeti évadterv szerint az Amazonok a Lüzisztraté történetére épült volna, de a szerző Deres Péter dramaturggal közösen úgy döntött, hogy eltér az eredeti elgondolástól. Réczei az átirat alaphelyzetét - egy vonat, amely nőket menekít egy városból - megtartotta, és ezután elkezdte a szituációt átgondolni, azt is figyelembe véve, hogy kik szerepelnek majd az előadásban, s velük milyen karaktert szeretne megjeleníteni.

A darabban Csombor Teréz, Danyi Judit, Magyar Éva, Réti Erika, Téby Zita, valamint az egyetemista Decsi Edit beszélnek majd barátokról, férjekről és egyebekről. A férfi szerepeket Hegedűs Zoltán, Márton András, Kovács Gyula és az egyetemista Keresztény Tamás alakítja.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés