bezár
 

irodalom

2012. 01. 31.
Évszázados német nyelvjárás nyomában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mára alig néhányan beszélik Nagybörzsöny középkori eredetű német nyelvjárását. A több száz éves szavakat az utolsó utáni pillanatban, többéves kutatómunka során foglalta rendszerbe Márkus Éva, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karának docense.

prae.hu

A nyelvjárás-kutatók már a 19. századtól kezdve számon tartották a börzsönyi zsákfalut, mint az egyetlent Magyarországon, amelyben még török kor előtti nyelvjárást beszélnek. A nyelvjárás egy középkori bajor kitelepítésből származik, hasonlóval világszerte is mindössze néhány helyen, így az olaszországi Trento környékén, a csehországi Wischauban vagy a szlovéniai Gottscheeban találkozhatunk.

A nyelvjárás gyűjtése 2009-ben kezdődött, a kutatás befejezését az "Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE" kutatóegyetemi projekt támogatta. Márkus Éva az összegző monográfiát habilitációs dolgozatként nyújtotta be a Bölcsészettudományi Karon. A terepmunka során a kutató olyan 70 és 80 év közöttiekkel beszélgetett, akik már nem adják tovább a nyelvjárást, amely így néhány évtizeden belül eltűnhet. A nyolcvanas években is végeztek vizsgálatokat a faluban, így a mostani adatokkal összehasonlítva nyilvánvalóvá vált, hogy az akkor még lekérdezhető szavak egy része mára kikopott az adatközlők emlékezetéből.

Az archaikus nyelvjárás a mai némettel nem mutat sok egyezőséget, a nyelv változása pedig különleges történelmi fordulatokkal is kapcsolatba hozható. Márkus Éva szerint a nyelvjárás éppen ezért történészeknek is érdekes lehet.

A legyűjtött nyelvi anyag segítségével kerek, lezárt egység állt össze a nagybörzsönyi nyelvjárás hangtanáról, alaktanáról és mondattanáról. Az Európai Unió számára kiemelten fontosak a kisközösségek a lokális kultúrák és a kis nyelvek megőrzése céljából. Márkus Éva a jövőben nemzetiségi iskolák számára oktatási anyagot készítene, illetve szótárt is összeállítana.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés