bezár
 

zene

2012. 01. 30.
A Budafoki Dohnányi Zenekar John Williams előtt tiszteleg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
FilmHarmonikusok címmel mozgóképek híres betétdalaiból ad monumentális hangversenyt a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) február 11-én a Papp László Budapest Sportarénában: a John Williams munkássága előtt is tisztelgő koncerten csaknem 300 előadó lesz színpadon.

prae.hu

"A dolog annak idején azzal kezdődött, hogy bizonyos hangversenyeinken elkezdtünk filmzenéket, illetve mozikból ismert számokat játszani. Aztán öt-hat évvel ezelőtt felkérést kaptunk arra, hogy John Williams filmzenéiből adjunk egy koncertet a budai Várban, és óriási sikerünk volt. Akkor szereztük meg az amerikai zeneszerző életműve jelentős részének kottáit" - idézte fel Hollerung Gábor, a BDZ zeneigazgatója, a február 11-i koncert karmestere az MTI-nek.

A hangverseny első részében a BDZ részleteket ad elő például A Tenkes kapitánya (zeneszerző: Vujicsics Tihamér), a Volt egyszer egy vadnyugat (Ennio Morricone), az Oroszlánkirály (Elton John), az 1492 (Vangelis) és a Titanic (James Horner) című film zenéjéből.

A második rész John Williams munkássága előtt tiszteleg: az ötszörös Oscar-díjas (összesen 47-szer jelölték), 21-szeres Grammy-díjas zeneszerző három nappal az Aréna-koncert előtt ünnepli 80. születésnapját. Ma már klasszikus filmzenéi közül a BDZ előadásában elhangzanak dalok a Csillagok háborúja-, a Harry Potter-, az Indiana Jones- és a Jurassic Park-filmekből.

"Williams elsősorban a művek zenekarra hangszerelésében mester, kitűnően bánik a dallamokkal és folyamatosan a technikai lehetőségek határait súrolja: a Harry Potter-filmek zenéi például a legnehezebben eljátszható darabok közé tartoznak a vonósok számára. Igényesség és érték egyaránt jelen van a munkáiban, amelyek a remek filmek révén rendkívül népszerűek lettek" - mondta Hollerung Gábor.

Kiemelte, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar nem pontosan úgy játssza a darabokat, ahogyan azok a filmekben elhangzanak. Williams ugyanis egy-egy filmzenéjéből direkt ír koncertre szánt, zenei dramaturgiával összeállított szvitet, amely hangnemében, motívumaiban, felépítésében eltér attól, ami a filmben hallható, hiszen ott jelenetek, párbeszédek vannak a zenék között-alatt. A Star Wars-szvit elhangzása magyarországi premier lesz az Arénában.

Mint a karmester elmondta, a produkció alapkoncepciója mindig is az volt, hogy a műsorban elhangzó filmzenék mellett klasszikus zeneműveket is előadnak; a február 11-i Aréna-koncerten például Wagnertől, Mozarttól, Csajkovszkijtól.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy az a közönség is találkozzon a klasszikus zenével, amelyik nem menne el a koncertre, ha csak komolyzenei darabokat játszanánk. Az esetek nagy részében a nagy filmzenék mintái a klasszikus zenéből fakadnak, Wagner nélkül Williams filmzenéi sem születtek volna meg. Nyilván más meghallgatni egy hatórás Wagner-operát, mint A walkürök lovaglását hat percben, amit mi is eljátszunk most" - fejtette ki a karnagy. Hozzátette, hogy az operában és a filmek zenéiben is van vezérmotívuma, hangulata a szereplőknek, egyes helyzeteknek.

Hollerung Gábor elmondta, hogy az 1993 óta általa vezetett BDZ a kezdetek óta nyitott volt a klasszikus zenén kívüli műfajokra, játszottak dzsesszt, populáris zenét, sokféle crossovert; tavaly Grazban és Budapesten Stinget kísérték.

"Nem elsősorban a kikacsintás, a kommercializálódás miatt játszunk sokfélét, hanem mert ezeket a műfajokat a zene elidegeníthetetlen részének tartom, arról nem is beszélve, hogy például dzsesszt nagyon nehéz játszani" - jegyezte meg. Hollerung Gábor kitért arra, hogy a BDZ-ben az átlagéletkor 30 év körül mozog, és a tagok még nála is nyitottabbak a könnyebb műfajokra.

Az Aréna-koncerten két énekes, Kocsis Tibor és Szabó Mariann fog közreműködni, mindketten egy televíziós tehetségkutató versenyen tűntek fel. Kocsis Tibor a Valami Amerikát és az Oroszlánkirályból a Can You Feel The Love Tonight-ot, Szabó Mariann a Több, mint testőr című film betétdalát, az eredetileg Whitney Houston által énekelt I Will Always Love You-t, illetve Leonard Cohennek a Shrek című filmben is elhangzó szerzeményét, a Hallelujah-t adja elő.

A hangversenyen a több mint 80 tagú BDZ mellett több kiegészítő zenész és egy 180 tagú kórus is színpadon lesz, a zenék mellé filmrészleteket, klipeket vetítenek, a koncert előtt pedig a folyosókon cirkálnak majd a Csillagok háborújának "szereplői", köztük Darth Vader és Boba Fett.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés