bezár
 

film

2012. 01. 27.
César-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Oscar-díjra tíz jelölést kapott A némafilmes című francia film a César-díjért is tíz kategóriában indulhat, de több riválisa is megelőzte a hazai versenyben: a legtöbb jelölést, 13 kategóriában a Polisse, a fiatal rendezőnő, Maiwenn harmadik alkotása kapta, második helyre pedig Pierre Schoeller L,Exercice de l,Etat (Az állam gyakorlása) című drámája került 11 jelöléssel.

prae.hu

Nagy meglepetést okozott pénteki bejelentésével a francia filmakadémia. Míg az Oscar-díjkiosztón Martin Scorsese A leleményes Hugo című háromdimenziós családi kalandfilmje mellett Michel Hazanavicius A némafilmes című filmje tarolhat, a francia alkotóknak Párizsban nehezebb dolga lesz a 37. alkalommal február 24-én megrendezésre kerülő César-díj kiosztásán.

A francia Oscar-díjnak számító elismerésre a legtöbb jelölést a francia filmrendezőnő, Maiwenn Polisse című alkotása kapta.

A színésznőként indult 35 éves rendezőnő harmadik filmje egy szkeccsszerűen felépített, dokumentumfilmes eszközökkel dolgozó alkotás: egy párizsi kerületi rendőrség gyermekvédelmi osztályának stresszes mindennapjait mutatja be. A pedofil ügyek, a kiskorú zsebtolvajok, valamint az elhagyott vagy sérült gyerekekért folytatott küzdelemmel párhuzamosan az összetartó és éjjel-nappal együtt élő csapat tagjai családi és magánéleti konfliktusai is kirajzolódnak humoros és pergő jeleneteken keresztül. A filmet a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díjával jutalmazták.

A némafilmes mellett nagy esélyes még Pierre Schoeller L,Exercice de l,Etat (Az államhatalom gyakorlása) című kortárs drámája, amely a francia kormány egy képzeletbeli miniszterének mindennapjait thrillerszerűen dolgozza fel.

Az alkotást 11 kategóriában jelölték. Kilenc jelölést kapott az év közönségsikerének számító és Magyarországon is bemutatott Életrevalók című vígjáték, amelyre eddig több, mint 18 millió jegyet váltottak. Az Oliver Nakache és Eric Toledano rendezésében készült vígjáték egy lebénult arisztokrata és fekete bőrű ápolója történetét meséli el.

Az említett alkotások mellett a legjobb filmnek járó szobrocskáért versenyezhet még Alain Cavalier Pater című drámája, Aki Kaurismaki Kikötői története, valamint Valérie Donzelli önéletrajzi filmje, a La Guerre est déclarée (Kitört a háború).

Valamennyi jelölést kapott alkotás elismerő méltatásokat kapott a kritikusoktól és egyben hatalmas kasszasiker volt Franciaországban, ahol az elmúlt évben a mozi dacolt a válsággal.

A francia mozipénztáraknál 2011-ben 215 millió jegy kelt el, ehhez mérhető látogatószámot legutóbb a hatvanas években, a francia mozi fénykorábban regisztráltak. A hazai gyártású filmek közül pedig húsz lépte át a bűvös egymilliós látogatottsági küszöböt.

Filmes életművéért a tiszteletbeli César-díjat idén Kate Winslet kapja. A 36 éves brit színésznő 2009-ben A felolvasó című filmben nyújtott játékáért elnyerte a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat.

"Kate Winslet a Titanic és Roman Polanski Az öldöklés istenének felejthetetlen hősnője. A rendező adja majd át a tiszteletbeli Césart" - jelentett be Alain Terzian, a filmakadémia elnöke.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés